Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
01
19
Theo van der Linden
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3
Door Theo van der Linden
Dossier: Column
Soort:

2019 wordt het jaar van de grote veranderingen

2019 wordt het jaar van de grote veranderingen

Graag wil ik mijn eerste column in 2019 gebruiken om tien voorspellingen op aanbestedingsgebied te doen. Ik voorzie dat 2019 een van de boeiendste jaren op dit vakgebied zal worden. Ik zie overal initiatieven die me aanspreken en ik ontmoet veel jonge mensen met mooie grote dromen. Let's get started! (geen idee waarom ik dit in het Engels zeg) 

Mijn top tien aan voorspellingen:
1. In 2019 zal voor het eerst een aanbesteding plaatsvinden waarbij de eindgebruikers fungeren als beoordelingscommissie en de score voor kwaliteit berekend wordt op basis van het aantal likes.
2. Interviews en presentaties gaan in de loop van het jaar steeds meer vervangen worden door een video-pitch, waarin inschrijvers/projectleiders/sleutelfiguren etc in drie minuten hun inschrijving mogen toelichten.
3. De website en een aantal andere taken van PIANOo worden overgenomen door Sdu omdat de VVD vindt dat dit soort taken beter door de markt dan door de overheid zelf kunnen worden uitgevoerd.
4. Bestekken en opdrachtbeschrijvingen zullen steeds minder op papier, en steeds vaker in de vorm van animaties en computersimulaties gepresenteerd worden.
5. Menno Karres introduceert mediation bij het aanbesteden. Bij veel aanbestedingen wordt hierdoor de kou uit de lucht gehaald en het leidt tot een spectaculaire afname van het aantal rechtszaken.
6. De gamification van het aanbesteden rukt op. Inschrijvers krijgen in een videogame de kans om te bewijzen dat ze de problemen van de aanbestedende dienst kunnen oplossen. Ze dienen in een computerspel, in een beperkte tijd. een aantal cases op te lossen. De inschrijver die dit het beste doet krijgt de hoogste score voor de kwaliteit.
7. De adviezen van de commissie van aanbestedingsexperts worden bindend voor zowel de rechterlijke macht als de aanbestedende diensten.
8. Octavia Siertsema zal na een normale sollicitatieprocedure benoemd worden tot aanjager van het aanbesteden.
9. Het Best Value gedachtengoed valt definitief door de mand. Groepen teleurgestelde BVP-ers verbranden hun certificaten voor het kantoor van de NEVI.
10. Om de fileproblematiek te bestrijden komt in steeds meer aanbestedingen te staan dat de in te huren consultants niet meer met de auto, maar het openbaar vervoer of de fiets naar hun werk moeten komen. Opmerkelijk genoeg worden cursusleiders van deze maatregel uitgesloten.

Noem dat maar een saai jaar. We gaan het met zijn allen in de gaten houden. Ik wens eenieder een prachtig en vooral fascinerend 2019 toe!

Theo van der Linden
Door Theo van der Linden
Theo van der Linden is een van de meest gevraagde, zoniet de meest gevraagde, spreker over Europees aanbesteden in Nederland. De afgelopen jaren gaf hij meer dan 1000 trainingen, voordrachten en lezingen over aanbesteden bij zowel aanbestedende diensten als bedrijven. Hij is de samensteller van de bundel 'Aanbestedingsjurisprudentie in de praktijk' waarin hij commentaar geeft op ca 300 rechtszaken. Meer informatie over hem en zijn bedrijf VdLC vindt u op www.aanbesteding.nl

Reacties:

 • Jos Brands | 17-01-2019 om 10:42

  Opnieuw uitnodigend geschreven en met een lange knipoog.

  Punt 10 riekt naar willekeur en mogen wij als aanbesteders niet toestaan. Wellicht dat er ruimte is te vinden in de Aanbestedingswet om goede cursusleiders met een bril en weekbaard alsnog te ontzien. Een elektrische- of waterstof auto zou dan een optie kunnen zijn. Draagt in ieder geval bij aan de perceptie van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

  • Hub Keulen | 20-01-2019 om 09:27

   Theo, mediation is jaren geleden al toegepast, te makkelijk

 • Hans Kuiper | 20-01-2019 om 21:28

  Je vergat nog te vermelden dat Octavia had bedongen dat de aanbestedingswet wėl ter discussie mag staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.