Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
03
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Aanbesteding Belgische gevechtsvliegtuigen is gestart

De Belgische regering is gestart met de inkoopprocedure van de 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Deze vliegtuigen moeten de bejaarde F16’s vervangen. Minister van Defensie Steven Vandeput hoopt vóór de zomer van 2018 een contract te kunnen tekenen. Dit meldt De Standaard.

De aanbesteding wordt naar vijf verschillende staatsagentschappen gestuurd. Elke agentschap vertegenwoordigd een type vliegtuig. Het gaat hier om de F-18 van Boeing, de F-35 van Lockheed Martin, de Rafale van het Franse Dassault, de Zweedse Gripen en de Britse Eurofighter Typhoon.

Tientallen procenten
In totaal wordt hier zo’n 3,6 miljard euro in geïnvesteerd. Dit bedrag is uitgedrukt in de waarde van de euro in 2015. Omdat het inkoopdossier doorloopt tot 2030, kan de prijs door onder meer de inflatie nog stijgen. Volgens kolonel Harald van Pee kan die stijging met meerdere tientallen procenten oplopen. Van Pee leidt het dossier.

Economische return
De kostprijs van de totale levensduur van de nieuwe toestellen is zo’n 15 miljard euro. Daarbij is alles inbegrepen, dus ook de lonen van alle militairen die in de komende twintig jaar ook maar iets te maken zullen hebben met de gevechtsvliegtuigen. Er is dus sprake van mogelijke ‘economische return.’

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.