Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
11
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Aanbesteding niet gebruiken voor beteugelen topinkomens

Gemeenten kunnen aanbestedingsprocedures niet gebruiken om topinkomens bij zorginstellingen in toom te houden. Dat is de recent gepubliceerde uitspraak van de Commissie van Aanbestedingsexperts. De gemeente en zorginstelling die bij deze zaak betrokken waren, willen graag anoniem blijven, meldt SC online.

Tijdens de aanbesteding schreef de gemeente voor de jaarvergoeding aan een zorginstelling in te willen korten. Het bedrag waarmee de vergoeding ingekort werd, was het verschil tussen de salarissen en de vaste normen van de Wet normering topinkomens (WNT). Deze wet kan toegepast worden in de zorgsector, maar de zorginstelling beklaagde zich hierover. Tijdens de procedure werd de zorginstelling door de Commissie in het gelijk gesteld.

Geen invloed
Volgens de Commissie van Aanbestedingsexperts houdt de voorwaarde van de gemeente onvoldoende verband met de opdracht. De topinkomens hebben, volgens de Commissie, namelijk geen invloed op de door de zorgaanbieders aangeboden prijs. De tarieven worden immers door de gemeente zelf vastgesteld.

Meer kwaliteit
Tijdens de procedure gaf de gemeente aan dat zij niet mee wil betalen aan de te hoge salarissen en ontslagvergoedingen. De gemeente probeerde ook te voorkomen dat de topinkomens ten koste gaan aan het voor de cliënt beschikbare budget. De Commissie denkt juist dat de (hogere) beloning van een bestuurder een positief effect op de kwaliteit van de uitvoering van de opdracht zou kunnen hebben en weerlegt daarmee de argumenten van de gemeente.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.