Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Boekrecensie: Aanbestedingsjurisprudentie in de praktijk

Met afstand het leukste en meest interessante boek over (Europees) aanbesteden dat tot nu toe verschenen is. Dat is helemaal van toepassing op het boek ‘Aanbestedingsjurisprudentie in de praktijk’ van auteur Theo van der Linden. De titel van het boek wijst niet direct in die richting, maar laat je als lezer niet misleiden. Leuker kunnen we het niet maken, jarenlang de slogan van de Belastingdienst, zou nu zo maar van toepassing kunnen zijn op zijn behandeling van uitspraken in rechtszaken over aanbestedingen.

Heimwee naar vroeger
Als je voor je beroep de laatste jaren met (Europese) aanbestedingen bezig bent (geweest), zal je daar in een aantal gevallen niet vrolijk van zijn geworden. Het toegenomen aantal rechtszaken over aanbestedingen en de sfeer die daar omheen hangt, doet je bijna verlangen naar oude tijden. Tijden waarbij niet op iedere slak zout werd gelegd, niet ieder woord of iedere zin op meerdere manieren werd geïnterpreteerd en niet bij iedere fout alles in het werk werd gesteld om de aanbesteding te frustreren. Ja, dat waren nog eens goede tijden waarin een boek ‘Aanbestedingsjurisprudentie in de praktijk’ wel was uitgegeven, maar zeer waarschijnlijk minder dik was geworden.

Juridicalisering
De vicieuze cirkel, waarin het aanbesteden en daarmee tevens het inkopen bij en door de overheid terecht is gekomen, werd door iemand al eens gekscherend juridicalisering genoemd. Een samenvoeging van juridisch en ridicuul, waar auteur Theo van der Linden in zijn inleiding ook naar verwijst. Om sommige rechtszaken moest hij ook wel lachen, alhoewel de deelnemende partijen daar misschien anders over dachten. Het typeert de mens en auteur, dat hij in de serieuze business van het aanbesteden ook de relativering meeneemt. Het is daarom, dat bepaalde delen van het boek een glimlach op het gezicht van de lezer zullen toveren.

Praktische indeling maakt het overzichtelijk
De indeling van het boek blinkt uit in eenvoud, omvang en taalgebruik. Om met de eenvoud te beginnen: alle behandelde rechtszaken zijn op een zelfde manier opgebouwd. Teksten uit de uitspraken worden kort weergegeven, waarna duiding van de uitspraken plaatsvindt. Verder zijn alle uitspraken naar onderwerp gegroepeerd. Daardoor kan je via de inhoudsopgave direct op zoek naar de voor jou als lezer relevante onderwerpen, die op dat moment binnen jouw organisatie spelen. Auteur Theo van der Linden kiest er verder voor om elk half jaar een bijgewerkte versie van dit boek te laten verschijnen met de uitspraken van het voorgaande halfjaar. Hier kun je op intekenen. Dit voorkomt dat je een omvangrijk juridisch boek krijgt als dat van Pijnacker-Hordijk, waar overigens niets mis mee is.

Duidelijkheid scheppen
Bezoekers van zijn trainingen en de vaste lezers van zijn blogs op www.aanbestedingscafe.nl zijn er inmiddels al aan gewend. Auteur Theo van der Linden maakt van zijn hart geen moordkuil, maar onderbouwt dat altijd met valide argumenten. “Deze rechter snapt er niets van”, “Nou breekt mijn klomp” zijn maar enkele van zijn uitspraken. De nuance ontbreekt dan wel eens, maar je weet wel direct waar je aan toe bent. Na het lezen van het boek zou het zomaar kunnen zijn, dat je weer met plezier aan je aanbestedingen begint. Je kunt de dialoog tussen inkoop en verkoop op gang brengen, omdat de beschreven uitspraken illustratief en beeldend zijn en kansloze (re)acties van beide kanten kunnen voorkomen.

Eindoordeel
Het boek ‘Aanbestedingsjurisprudentie in de praktijk’ mag absoluut niet ontbreken in de boekenkast van iedereen die dagelijks met het aanbesteden en de gevolgen daarvan te maken heeft. Dit betekent automatisch, dat het boek niet alleen interessant is voor inkopers, maar ook voor onder andere verkopers, accountmanagers, projectleiders, juristen en leidinggevenden van die medewerkers. De wijze waarop het boek is ingedeeld voorkomt tevens dat je ‘gedwongen’ wordt het boek in één keer uit te lezen. Het vormt een zeer waardevol naslagwerk, waarmee je fouten of overbodige acties in de aanbestedingspraktijk van alle dag kunt voorkomen.

Beoordeling

  • Nieuwswaarde:     *****
  • Praktisch nut:        *****
  • Toegankelijkheid: *****

Aanvullende literatuur en informatie

  • Aanbestedingsrecht 2016/2018 – A. Stellingwerff Beintema, G.W.A. van de Meent
  • Jurisprudentiebundel UAV-GC 2005 (2000) – M.A.B. Chao-Duivis
  • Bouw- en aanbestedingsrecht 16 – Jurisprudentie en regelgeving – A. van Wijngaarden, M.A.B. Chao-Duivis
  • Kroniek Jurisprudentie Aanbestedingsrecht 2012-2015 – I.J. van den Berge, T.G. Zweers-te Raaij, M.J. Mutsaers, A.B.B. Gelderman, L.G.J. Florilli
  • Hoofdstukken Aanbestedingsrecht – H.D. van Romburgh

Boekgegevens
Auteur Theo van der Linden is directeur van VdLC. Met zijn aanstekelijke presentatie en vele praktijkvoorbeelden weet hij de lesstof altijd duidelijk en eenvoudig uit te leggen. Hij publiceerde de afgelopen jaren in GWW-totaal, de Tender nieuwsbrief en hij heeft een veelbesproken column op www.aanbestedingscafe.nl. De afgelopen jaren gaf hij meer dan 1.000 altijd zeer gewaardeerde incompany-trainingen bij zowel overheid als bedrijfsleven. Daarmee is hij een van de meest gevraagde, zo niet de meest gevraagde cursusleider op het gebied van aanbesteden. Het leukste compliment dat hij ooit kreeg was: “Ik dacht dat aanbesteden saai was, maar u vertelt het als een spannend jongensboek”. Op zijn vijftigste heeft hij besloten om nooit meer een stropdas te dragen.

Nederlandstalig |Paperback, 192 blz.
VdLC publishers/consultants B.V. | 1e druk, 2016

Bestellen
Het boek ‘Aanbestedingsjurisprudentie in de praktijk’ is in eigen beheer uitgegeven, verkrijgbaar via www.aanbesteding.nl of via e-mail [email protected] en kost 39,95 euro.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link