Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
07
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Adviesbureau BDO pleit voor veranderingen bij aanbesteding zorg

Adviesbureau BDO pleit voor veranderingen bij aanbesteding zorg

Bij het aanbesteden van Wmo en jeugdhulp ligt de focus nu te veel op prijs en doelmatigheid. Dat leidt, volgens Frank van der Lee en Vincent Eversdijk, partners bij adviesbureau BDO, tot veel discussies over tarieven en administratieve rompslomp, wat minder effectieve zorg oplevert. Zij willen daarom dat bij de komende aanbestedingsronde de klant centraal komt te staan.

Eversdijk en van der Lee pleiten in Binnenlands Bestuur voor onder meer meerjarige contracten, gebaseerd op vertrouwen, waarbij de gemeente een netwerkrol krijgt. Volgens van der Lee weten zorgaanbieders dan beter waar ze aan toe zijn. Daarom is het ook belangrijk dat de gemeente alle belanghebbenden rond de tafel krijgt en met hen in dialoog gaat.

Innovatie
Meerjarige contracten zorgen helpen volgens Eversdijk ook bij het “aanboren van innovatiekracht. Als je vanuit meerjarenperspectief het aanbestedingstraject ingaat kun je innovatie en kwaliteitsverbetering veel meer centraal stellen dan wanneer zorgaanbieders de investering in korte termijn moeten terugverdienen.”

Demografische trends
De adviseurs pleiten daarnaast ook voor betere afspraken over verantwoording. Zij denken dat het invoeren van horizontaal toezicht daarbij een goed instrument kan zijn. Tot slot vinden ze ook dat overheden meer inzicht in demografische trends moeten krijgen. Zo krijgen ze een beter beeld van wat ze moeten inkopen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.