Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
09
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Alkmaar in de fout door publiceren vertrouwelijke gegevens

De gemeente Alkmaar heeft per ongeluk bedrijfsgeheimen van het vervoersbedrijf ZCN / Bios online gezet in een aanbestedingsprocedure. Ook publiceerde de gemeente vertrouwelijke gegevens van klanten. ZCN is daarom met een claim van ruim 17 miljoen euro naar de rechter gestapt. Zo meldt RTL Z.

Zorgvervoercentrale Nederland (ZCN) is een vervoersbedrijf, dat door heel Nederland onder andere zieken en ouderen vervoert. Sinds 2010 verzorgde het vervoersbedrijf de Regiotaxi in zeven gemeenten in de regio Noord-Kennemerland. Dat contract liep af in 2015. Alkmaar schreef daarom mede namens de andere gemeenten in de regio een nieuwe aanbesteding uit.

Bedrijfsgeheimen en klantgegevens
Tijdens die nieuwe aanbesteding publiceerde de gemeente per ongeluk vertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie over de bedrijfsvoering van ZCN. Daarnaast publiceerde Alkmaar ook nog informatie die valt onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), zoals namen en andere gegevens van klanten van ZCN. Het vervoersbedrijf maakte meteen bezwaar, maar de gegevens werden pas een paar dagen later verwijderd.

Aanbesteding verloren
Als gevolg van deze blunder schreef Alkmaar een nieuwe aanbesteding met een andere methodiek uit. ZCN schreef zich, net als drie andere aanbieders, in op deze aanbesteding, maar verloor. Volgens het vervoersbedrijf hebben ze verloren, omdat de concurrenten zoveel vertrouwelijke bedrijfsinformatie hebben kunnen inzien, dat ze onder de prijs van de concurrent konden gaan zitten.

17,7 miljoen euro schade
ZCN is daarom naar de rechter gestapt om de gemeenten aansprakelijk te stellen voor de schade. Volgens het bedrijf komt die schade neer op 17,7 miljoen euro. Inmiddels heeft de rechtbank Noord-Holland geoordeeld dat het ‘evident gaat om bedrijfsgeheimen’ en dat de gemeenten daarvoor aansprakelijk zijn. De rechtbank benadrukte echter wel dat het onzeker is of, en hoeveel schade het bedrijf heeft geleden.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.