Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
06
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaamheid
Soort:

Amsterdam ontwikkelt instrument voor circulair aanbesteden

Amsterdam is de eerste stad ter wereld die een instrument heeft ontwikkeld waarmee opdrachtgevers circulair bouwen kunnen vastleggen. Het hulpmiddel kan ook worden gebruikt bij een circulaire aanbesteding. Voorlopig wordt het instrument alleen gebruikt voor het bouwen van woningen. Amsterdam heeft daarnaast nog meer circulaire projecten lopen. Dat schrijft Duurzaambedrijfsleven.nl.

Het hulpmiddel heet Roadmap Circulaire Gronduitgifte en brengt de inhoud van circulair bouwen in kaart. Ook laat de roadmap zien hoe circulair bouwen zowel kwantitatief als kwalitatief kan worden gemeten. Het instrument helpt opdrachtgevers bij de ontwikkeling van een circulaire aanbesteding waarbij de markt vrijgelaten wordt om met eigen innovaties en oplossingen te komen voor de circulaire bouw. De roadmap houdt bij het aanbesteden ook rekening met bestaande duurzaamheidscertificering zoals bijvoorbeeld de Breeam-methode.

Gebruik voor woningbouwkavels
Roadmap Circulaire Gronduitgifte zal dit najaar voor het eerst worden toegepast in onder andere de uitgifte van woningbouwkavels. Amsterdam hoopt de roadmap later ook toe te passen op het gebied van sloop, renovatie en transformatie. De roadmap biedt veel mogelijkheden voor de circulaire economie in de bouw omdat daar veel grondstoffen en materialen nodig zijn.

Cross Chain Control Center
Amsterdam heeft een circulaire economie hoog in het vaandel staan. Zo startte de gemeente ook een project voor afvalinzameling: Cross Chain Control Center. Dit project draagt bij aan het hergebruik van grondstoffen, het verminderen van vervoersbewegingen en het realiseren van lokaal hergebruik.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.