Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Apothekers moeten niet zeuren over prijsdaling

Apothekers hadden kunnen weten dat de ondoorzichtige praktijken bij de inkoop van geneesmiddelen niet eeuwig stand konden houden. Nu minister Klink van Volksgezondheid heeft ingegrepen. broeden de apothekers op een rechtzaak. Maar slecht ondernemerschap moet je niet belonen. aldus een commentaar dat vandaag te lezen is op Trouw.nl.Trouw.nl schrijft:

Velen hebben hun tanden stukgebeten op deze taaie materie. Intussen bleef jarenlang een verziekt prijssysteem bestaan. Nog altijd krijgen patiënten dure merkpillen uitgereikt terwijl er gelijkwaardige alternatieven zijn die veel minder kosten. De handel tussen medicijnfabrikanten en apothekers drijft op ondoorzichtige bonussen en kortingen voor apothekers bij de inkoop van geneesmiddelen.

Dat dit niet tot in de eeuwigheid voort kon duren. moeten de apothekers toch echt hebben zien aankomen. Maar nu het er eindelijk van komt. stellen ze alles in het werk om verandering tegen te houden. Zo vergoeden vanaf 1 juli enkele grote zorgverzekeraars alleen nog de goedkoopste versie van diverse veelgebruikte medicijnen. Prima. zo hoort het. Maar de apothekers vroegen minister Klink – vergeefs – om compensatie voor de inkomensderving. Nu broeden ze op een rechtszaak. In afwachting daarvan probeerden ze deze week hun patiënten te paaien met snoepjes.

Hun verhaal daarbij overtuigt allerminst. Apothekersorganisatie KNMP claimt dat 40 procent van de apothekers straks over de kop gaat. zonder dit verder te onderbouwen. Het betreft dan bijvoorbeeld apothekers die pas flink hebben geïnvesteerd. Maar waarom zou de overheid slecht ondernemerschap gaan belonen? Want dat is het. Toegegeven. de overheid heeft het systeem van bonussen en kortingen destijds willens en wetens laten ontstaan. Maar inmiddels staat het alweer een jaar of vijftien ter discussie. juist omdat al snel bleek dat de inkoopvoordelen uit de hand liepen. Ook de huidige minister Klink heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de medicijnprijzen wil aanpakken. Kennelijk zijn er apothekers die dachten dat het wel weer zou loslopen. Zij hebben dan gewoon verkeerd gegokt.

Het is maatschappelijk zeer gewenst dat de medicijnkosten omlaag gaan. Dat moeten de apothekers zelf toch ook inzien. Ze stellen overigens niet tegen de prijsverlagingen te zijn. maar vinden het nog te vroeg om apothekers en zorgverzekeraars ’samen het bos in te sturen met een marktwerkingsexperiment’. Maar als het al te vroeg zou zijn. dan moeten de apothekers en fabrikanten zich dat zelf aanrekenen. Zij hebben royaal de tijd gehad om te anticiperen op broodnodige vernieuwingen en moeten nu. in de woorden van PvdA-Kamerlid Van der Veen. stoppen met zielig doen.

Bron: Trouw.nl

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link