Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Auteursrecht geschonden door Rotterdam”

Het architectenbureau Schiemann Weyers beschuldigt de gemeente Rotterdam van plagiaat. [slide] In 2011 heeft het bureau een serie ‘natuurpark-bruggen’ ontworpen, in opdracht van de gemeente. Deze worden nu gekopieerd, constateert het bureau.

Waarschijnlijk heeft de gemeente vijf kopieën gemaakt van de bruggen. “Ons auteursrecht is geschonden. Zonder ons medeweten is ons prototype gebruikt”, zegt Jörn Schiemann, mede-eigenaar van het kantoor tegen het AD.

Geen juridische stappen
De architecten hebben een boze brief gestuurd aan de gemeenteraad, waarin ze verzoeken om ‘zorgvuldiger om te gaan met de auteurswet’. Ze zien af van juridische stappen. Dat kost geld en procederen tegen de gemeente noemen ze ‘onbegonnen werk’.

Geen schending auteursrecht
De gemeente zelf laat weten dat er geen sprake is van schending van het auteursrecht. “In het contract met de aannemer staat dat wij het ontwerp gewoon mogen gebruiken”, aldus een woordvoerder. Dit contract kon de gemeente op korte termijn niet aan de krant laten zien.

Auteursrecht niet afgekocht
Schiemann en Weyers ontkennen zelf ten stelligste dat de gemeente het auteursrecht heeft afgekocht. “We hebben in 2011 de opdracht gekregen, na een Europese aanbesteding, om elf bruggen te maken. Dat is alles”, zegt Schiemann. “Ons is eerder gezegd dat wij betrokken zouden blijven bij de te bouwen bruggen, maar daar hebben we niets van gehoord.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 25 maart 2015 01:02 uur

ik verbaas me over de beneeiomis van den haag met beleid dat ze aan gemeenten hebben overgedragen. als het dan puur om bezuinigen gaat, zeg het dan en laat gemeenten met voorstellen komen. doe niet net alsof je alles beter weet.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link