Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
05
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

België deelt boete uit vanwege kartel

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft aan vijf bedrijven boetes van in totaal 1,78 miljoen euro opgelegd. De vijf bedrijven werkten sinds 2010 samen in een kartel en maakte afspraken over bijvoorbeeld de aanbesteding van spoorbeheerder Infrabel. Dit meldt Spoorpro.nl.

De vijf betrokken bedrijven zijn: ABB NV, Siemens NV, AEG Belgium, Schneider Electric Energy Belgium NV en Sécheron SA. Samen hadden ze afgesproken om aanbestedingen onder elkaar te verdelen. Het ging hierbij om aanbestedingen voor de levering van systemen voor tractie-onderstations en sectioneerposten. Van tevoren werd afgesproken welk bedrijf de aanbesteding zou winnen. Vervolgens werden de aanbiedingen zo ingediend, dat men van tevoren kon bepalen wie de aanbesteding binnen kon halen.

Boetes
De Belgische Mededingingsautoriteit is hierachter gekomen doordat ABB het kartel heeft opgebiecht. Siemens en AG zijn daarna ook naar de autoriteit gestapt, maar dat gebeurde pas nadat er aan de bedrijven vragen werden gesteld. ABB hoeft geen boete te betalen en Siemens en AEG krijgen een korting op de boete. Siemens krijgt nu een boete van 971.00 euro , AEG moet 357.000 euro betalen, Schneider 432.000 euro en Sécheron 19.000 euro.

Gevoelige informatie
Daarnaast heeft de mededingingsautoriteit vastgesteld dat medewerkers van Infrabel gevoelige informatie hebben verstrekt aan de betrokken bedrijven. Volgens Infrabel klopt het dat ‘verschillende werknemers zonder medeweten van hun hiërarchie en in volledige overtreding van alle interne regels, een te nauw contact hadden met de betrokken inschrijvers’. Uit onderzoek van de spoorbeheerder blijkt wel dat er geen corruptie en persoonlijke verrijking is vastgesteld.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.