Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

De botte bijl van de inkoper op de restauratiemarkt

Oude Nederlandse monumenten die met Chinese stenen worden gerestaureerd. Het Rijksmuseum waar het glas-in-lood in een verkeerde (en goedkope) kleur rood worden vervangen. Zomaar wat voorbeelden van restauraties van monumenten waar voor de goedkoopste inschrijving wordt gekozen. Hollandse meesters zijn daardoor bang voor vermindering van de waarde van het cultureel erfgoed. Volgens hen wordt er doorgeschoten met het Europees aanbesteden. Dat meldt Cobouw.nl.

Als een monument toe is aan restauratie, wordt er een aanbesteding uitgeschreven, zoals nu ook bij de Utrechtse Domtoren gebeurt. Deze komt volgende maand waarschijnlijk op de markt, maar steenhouwer Daniel Spee kijkt hier kritisch naar. Hij vermoedt namelijk dat gespecialiseerde aannemers er niet mee uit de voeten kunnen en dat de aanbesteding toch wel weer aan de goedkoopste, en vaak buitenlandse, inschrijver wordt gegund. Wat raar is, volgens Spee, want de Notre-Dame zal ook niet snel door een Nederlands bedrijf worden gerestaureerd.

De botte bijl
Spee vergelijkt de aanbestedingen van restauratiewerken een beetje met de botte bijl van de inkoper. Er is een gebrek aan kennis, maar toch gaat de restauratie door. Alsof het gerestaureerd wordt met een botte bijl.

Beoordelingsrichtlijnen
Volgens Spee gaat aan het begin van een aanbesteding al fout. Het ministerie van Economische Zaken heeft wel beoordelingsrichtlijnen over de Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM), maar vrijwel niemand gebruikt deze kwaliteitsnormen. Opdrachtgevers zijn bang daarmee de mededingingsregels te overtreden. Ook is er een gebrek aan toezicht, meldt molenmaker en algemeen restaurateur Lucas Verbij. Vooral bij het uitvoeren van de klus. Volgens hem komt er niemand kijken en ‘klooien mensen maar wat aan’.

Niet de goedkoopste, maar de beste
Spee en Verbij zien wel oplossingen. Gebruik de beoordelingsrichtlijnen, geeft Spee aan. Volgens Verbij zouden die op kunnen worden genomen in het bestek. Daarnaast zouden aanbestedende diensten ook niet voor de goedkoopste, maar juist voor de beste partij moeten kiezen. “Een beschadigde Nachtwacht laat je toch ook niet door de goedkoopste restaurateur opknappen?”, aldus Spee.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 16 april 2018 13:01 uur

Of duurder ook beter is, vraag ik me af. Voor dit soort inkopen bestaan genoeg doelmatige mogelijkheden binnen de Aanbestedingswet. Als bijvoorbeeld wordt gekozen voor de procedure van sociale en specifieke diensten, dan kunnen gespecialiseerde aannemers gemakkelijker worden benaderd en voldoe je gewoon aan de aanbestedingswetgeving. Het 'aanklooien' zal best aan de orde zijn, maar nu komt het ook een beetje over als woorden van een slechte verliezer

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres