Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
02
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Bouwsector is risicovolle aanbestedingen zat

Bouwsector is risicovolle aanbestedingen zat

Bouwbedrijven willen minder risico’s dragen in grote aanbestedingsprojecten. Ook willen ze, wanneer ze een aanbesteding verliezen, 80% van de kosten voor het maken van plannen vergoed krijgen. De bouwsector klaagt al jaren over aanbestedingsprocedures en besluit nu de daad bij het woord te voegen. Enkele grote bouwers zullen binnenkort samen met Bouwend Nederland hun wensen en bezwaren voorleggen aan minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen.

Het aankomende gesprek met de minister werd bekendgemaakt door Rob van Wingerden, bestuursvoorzitter van BAM, tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de bouwer. Tegenover het Financieel Dagblad (FD) stelt van Wingerden dat bij bouwaanbestedingen de verhouding tussen risico en beloning nogal eens scheef staat. Daarom schrijft zijn bedrijf zich nu selectiever in op aanbestedingen en is hij nu opgelucht dat BAM twee jaar geleden de aanbesteding voor de bouw van de Zuidasdok, dat al in de ontwerpfase vertraging heeft opgelopen, verloor.

Crisisjaren
Van Wijngaarden stelt dat inmiddels alle bouwbedrijven problemen van aanbestedingsprocedures hebben ondervonden. Hij geeft aan dat ze tijdens de crisisjaren daar weinig aan konden doen, omdat het niet accepteren van risico’s toen betekende dat je zonder werk kon komen te zitten. Nu staat de bouwsector er beter voor en kan het zich veroorloven om risicovolle projecten te laten lopen. Zo zou het ook meer druk kunnen uitoefenen op de Rijksoverheid.

Boete
Volgens Trouw erkende van Wijngaarden tijdens de presentatie van de jaarcijfers wel dat in de afgelopen paar jaar aanbestedingsprocedures van de overheid enigszins ten goede zijn veranderd. Zo zou Rijkwaterstaat bij enkele grote projecten meer op zich hebben genomen dan voorheen gebruikelijk was. Toch zijn er nog steeds kritiekpunten. Bouwers krijgen nu bijvoorbeeld soms een boete wanneer projecten niet op tijd geleverd worden. Ze zullen aan de minister laten weten hier van af te willen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.