Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Brussel berispt Nederland om aanbestedingen Defensie

De Europese Commissie is een juridische procedure gestart tegen Nederland, omdat overheidsopdrachten voor defensiematerieel niet volgens Europese regels verlopen. Defensie zou te veel beperkingen opleggen aan buitenlandse partijen die willen inschrijven.

Dat schrijft het FD op basis van een bericht van de Europese Commissie. Het gaat om een eerste stap in de inbreukprocedure.Nederland krijgt twee maanden om te reageren. Als Nederland het niet eens is met de Commissie of geen actie onderneemt om aan de regels te voldoen, begint de Commissie een zaak bij het Europees Hof van Justitie.

Compensatieverplichtingen
De Commissie vindt dat de Nederlandse overheid bij aanbestedingen van defensiematerieel aan buitenlandse partijen ‘ongerechtvaardigde compensatieverplichtingen’ vraagt. Het gaat hier bijvoorbeeld om de verplichting om onderdelen bij binnenlandse leveranciers in te kopen of om de fabricage in Nederland te laten plaatsvinden. Dergelijke verplichtingen belemmeren volgens de Commissie het vrije verkeer van goederen en diensten in de EU.

Rechtmatige beperkingen
Het is wel degelijk mogelijk voor lidstaten om aan buitenlandse leveranciers beperkingen op te leggen, maar daar zitten wel regels aan verbonden. Het is bijvoorbeeld mogelijk uit veiligheidsoverwegingen, maar die moeten dan wel noodzakelijk, proportioneel en voldoende gerechtvaardigd zijn.

Meerdere lidstaten in de fout
Niet alleen Nederland wordt op de vingers getikt. Ook Denemarken, Italië, Portugal en Polen voldoen niet aan de regels. Het is voor het eerst dat de Commissie optreedt tegen defensieaanbestedingen van lidstaten. Traditioneel hebben landen op dit gebied veel bewegingsvrijheid, maar in Brussel wordt nu hard gewerkt aan het creëren van een Europese defensiemarkt om de samenwerking te stimuleren, schrijft het FD.

Inbreukprocedure woningcorporaties
Momenteel loopt er nog een inbreukprocedure tegen Nederland. Deze gaat om woningcorporaties, die volgens de Commissie ook aangemerkt moeten worden als aanbestedende diensten en moeten voldoen aan de Europese aanbestedingsregels.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres