Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
01
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Chinese leveranciers uitgesloten bij aanleg 5G-netwerk?

Chinese leveranciers uitgesloten bij aanleg 5G-netwerk?

Het ministerie van Economische Zaken gaat binnenkort gunningscriteria opstellen voor de aanleg van het 5G-netwerk. Volgens een woordvoerder van de ministerie zal de China-strategie van het kabinet daar een rol bij spelen. Dat betekent dat Chinese leveranciers, in het bijzonder Huawei, mogelijk geweerd zullen worden.

Onder meer Duitsland, het VK, Australië en de VS hebben al laten weten Chinese bedrijven te weren bij de aanleg van het 5G-netwerk. Zij vrezen dat een contract met bijvoorbeeld Huawei ook betekent dat je via de achterdeur de Chinese geheime dienst binnenhaalt.

Vitaal
In Trouw benadrukt Tim Sweijs, werkzaam bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) dat 5G in de nabije toekomst vitaal wordt voor onze samenleving. Het is volgens Sweijs een nutsvoorziening waarmee in de toekomst apparaten met elkaar zouden kunnen communiceren. Hij stelt dan ook dat het onverstandig zou zijn om de implementatie daarvan zomaar over te laten aan partijen die je niet vertrouwt.

Tests
Volgens Sweijs hoeven Chinese leveranciers niet volledig uitgesloten te worden, Zo zou het radionetwerk best van Chinese makelij kunnen zijn, zolang het kernnetwerk dat maar niet is. Daarmee zou Nederland het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk volgen. Sweijts denkt daarnaast dat de overheid ook intensievere tests kan uitvoeren om meer zekerheid te hebben over de veiligheid van Huawei-apparatuur.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.