Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
09
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Circulaire economie vereist ander inkoopgedrag

Circulaire economie vereist ander inkoopgedrag

“Een circulaire economie vereist ander inkoopgedrag van de overheid”, stelt Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en Henk Kamp, minister van Economische Zaken in een uitgebreide Kamerbrief over het Rijksbrede programma Circulaire Economie. Het kabinet wil meer aandacht voor milieuprestaties en maatschappelijke kosten tijdens en na de levensduur van een product. Het kabinet wil hier een impuls aan geven door als overheid circulair in te kopen.

Dijksma en Kamp beogen hiermee nieuwe markten voor duurzame en circulaire producten en diensten te creëren of te vergroten. Het doel is om in 2020 10 procent circulair in te kopen. “Bij het geven van een impuls aan circulair inkopen, kunnen we gebruik maken van de kennis en ervaring die de afgelopen jaren zijn opgebouwd bij het programma Innovatiegericht inkopen. Overigens kan, naast de publieke sector, uiteraard ook de private sector op dit vlak het goede voorbeeld geven”, stellen Dijksma en Kamp voor.

Als concreet voorbeeld wordt het innovatief aanbesteden in afvalcontracten genoemd. “Hierdoor kunnen sorteer- en verwerkingssystemen op een hoger peil worden gebracht. Zo zijn in 2015 met succes sorteerbedrijven uitgedaagd om, in plaats van 50 procent, tot 90 procent kunststoffen te sorteren.” Het kabinet gaat gemeenten en afvalinzamelaars stimuleren om hier meer aandacht aan te besteden.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.