Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
D66-kamerlid Van Weyenberg heeft het ministerie van I&W, Financiën en SZW om uitleg gevraagd over beveiligingsaanbestedingen op Schiphol. Hij vraagt zich af of het risico voor de teruglopende vraag naar beveiligingsdienste terecht bij de beveiligingsbedrijven is neergelegd.
Door de coronacrisis is er minder vraag naar beveiligingsdiensten. Van Weyenberg vraagt de verantwoordelijke ministers of het risico voor die teruglopende vraag volledig wordt neergelegd bij de beveiligingsbedrijven die op Schiphol opereren. Daarnaast vraagt hij zich af of het klopt dat beveiligingsbedrijven geen gebruik kunnen maken van de Tijdelijke noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Er zou geen goede vergelijking met het voorgaande jaar gemaakt kunnen worden waardoor beveiligingsbedrijven naast de regeling grijpen.
Verantwoordelijkheid
Indien Schiphol wel gebruik kan maken van de NOW stelt Van Weyenberg voor de beveiligingsbedrijven aan te merken als ‘startend’, zodat ze wel gebruik kunnen maken van de regeling. Hij vindt dat de luchthaven verantwoordelijkheid moet nemen omdat het een staatsdeelneming is. Het niet doorbetalen van beveiliging zou volgens hem op den duur een risico kunnen vormen omdat beveiligingspersoneel schaars is.
Arbeidsomstandigheden
Vorige maand ontstond er nog ophef over de arbeidsomstandigheden van beveiligers. Vakbond CNV stelde dat het aanbestedingsbeleid op Schiphol is doorgeslagen. Nieuwe dienstverleners die personeel van andere beveiligingsbedrijven overnemen houden weinig tot geen rekening met bestaande afspraken over werktijden. Daarnaast zouden de bedrijven steevast laag inschrijven, wat volgens de CNV ten koste gaat van de arbeidsvoorwaarden.