Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

E-aanbesteden vanaf vandaag verplicht

Vanaf vandaag is e-aanbesteden verplicht voor alle opdrachten boven de Europese aanbestedingsdrempel. De Aanbestedingswet 2012 schrijft aanbestedende diensten al sinds 1 april 2013 voor om hun aankondigingen van openbare aanbestedingen op TenderNed te publiceren. In de gewijzigde Aanbestedingswet 2012 is nu ook de verplichting opgenomen, dat vanaf 1 juli 2017 Europees openbare aanbestedingen volledig elektronisch moeten worden uitgevoerd. AanbestedingsCafe.nl spreekt Jan Siderius, CEO van Negometrix over e-aanbesteden.

“De verplichting geldt voor alle communicatie tussen de leveranciers en de aanbestedende dienst. Van de digitale aankondiging, offerteaanvraag, indienen van de offerte, tot het communiceren van de uitslag, het moet allemaal digitaal. De communicatie moet via een aanbestedingssysteem gaan, via e-mail is er bijvoorbeeld geen kluisfunctie om gelijkheid te garanderen”, aldus Siderius.

Mag je dan totaal niet meer face-to-face contact hebben met leveranciers?
“Nee, qua contact met leveranciers is er niet veel veranderd”, stelt de CEO. “Presentaties, interviews, schouwen of demo’s vinden evengoed nog plaats. Sterker nog, je mag helemaal afwijken van de plicht tot digitaal aanbesteden, als je dit kunt beargumenteren.” Deze afwijkingen zijn beschreven in artikel 22 lid 1 richtlijn 2014/24.

Wat zijn de voordelen van e-aanbesteden?
E-aanbesteden heeft verschillende voordelen. Het zorgt bijvoorbeeld voor eenvoudigere en efficiëntere afwikkeling van aanbestedingen, lastenverlichting, transparantie en een milieuvoordeel. “Het printen, rondsturen en rondbrengen van informatie is niet meer van deze tijd. Het bevat een hogere mate van onzekerheid of de documenten hun bestemming wel bereiken, de kans op fouten is groter en daarnaast zorgt het ook voor een onnodige belasting van het milieu. Digitalisatie zorgt voor efficiency, maar daarnaast krijg je ook meer inzichten in aanbestedingen, die op papier moeilijk te verkrijgen waren. Zo kun je de tenders analyseren, heb je direct inzicht in de volledigheid of onvolledigheid van aanbiedingen en kun je stukjes van de aanbesteding doorsturen naar leden van je team die vragen van leveranciers moeten beantwoorden of offertes moeten beoordelen. Het dossier altijd online toegankelijk. We zien ook dat door deze voordelen niet-publieke inkopers de overheid volgen en ook overschakelen naar e-inkopen”

Waarom is de verplichting ingevoerd?
“Dat hebben we te danken aan de Europese Unie. Op initiatief van de lidstaten is besloten dat we maar eens moesten stoppen met die enveloppes en mappen vol papier. Het wordt een zooitje als het ene land wel de verplichting tot e-aanbesteden doorvoert en het andere land niet. Dan zou er scheefgroei van leveranciers ontstaan, de één zou er dan makkelijk mee om kunnen gaan, terwijl een buitenlandse leverancier er disproportioneel veel moeite mee zou hebben. Daarom is de verplichting voor alle lidstaten doorgevoerd.”

Siderius geeft aan trots te zijn dat Nederland als een van de eerste landen het e-aanbesteden doorvoert. “De richtlijn biedt de mogelijkheid om de toepassing van het elektronisch aanbesteden uit te stellen tot 18 oktober 2018. Nederland heeft maar beperkt gebruik gemaakt van de uitstelperiode. De richtlijn is inmiddels meer dan drie jaar oud en Nederland is naar mijn weten een van de eerste landen die het ook daadwerkelijk doorgevoerd heeft.”

Negometrix is de nieuwste PremiumPartner op AanbestedingsCafe.nl en InkopersCafe.nl.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres