Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Eindhoven heeft bushokjes en reclamezuilen fout aanbesteed

Volgens reclamebedrijf JCDecaux is het beheer van bushokjes en reclamezuilen in de gemeente Eindhoven fout aanbesteed. Het bedrijf vindt dat Eindhoven365 de klus niet onderhands had mogen vergeven. René Witzel, directeur van JCDecaux, vindt dat de marketingorganisatie de procedure opnieuw moet doen via een openbare Europese inschrijving. Hij heeft daarom een zaak aangespannen.

Het gerechtshof in Den Haag had laatst een soortgelijke kwestie in Rotterdam. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde toen dat de Rotterdamse vervoerder RET de exploitatie van de buitenreclame op trams, in abri’s en in metrostations openbaar had moeten aanbesteden. Ook hierbij was JCDecaux de partij die naar de rechtbank stapte.

Niet te vergelijken
Binnenkort zal het gerechtshof in Den Bosch een uitspraak doen over de Eindhovense kwestie. Anke Stellingwerff Beintema, de advocate die de belangen van Eindhoven365 verdedigt, is ervan overtuigd dat het gerechtshof haar cliënt gelijk gaat geven. Volgens haar is deze zaak niet te vergelijken met die in Rotterdam. Daarnaast houdt het Haagse gerechtshof, volgens Stellingwerf, zich niet aan de Europese jurisprudentie. Het Bossche hof zal daarom niet de uitspraak van het Haagsche hof volgen.

Los van de gemeente
JCDecaux beroept zich op het feit dat Europese regelgeving zegt dat werken boven de 5,2 miljoen euro door publieke organen, zoals gemeenten, openbaar moeten worden aanbesteed. Stellingwerff is het hier niet me eens. Zij zegt namelijk dat Eindhoven365, wat onderdeel is van de Stichting Eindhoven Marketing, officieel los staat van de gemeente. Het is daarmee een dus een stichting, en geen publieke dienst.

Dezelfde redenering
In Rotterdam werd dezelfde redenering gebruikt, alleen had het hof in Den Haag bepaald dat een publiek orgaan als het vervoersbedrijf RET de wet niet kan ontduiken door aanbesteding bij een ‘zelfstandige entiteit’ neer te leggen. Daar is inmiddels een nieuwe openbare procedure gestart.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres