Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Europese aanbesteding groene stroom gestart

Afgelopen vrijdag is de Europese aanbesteding voor de inkoop van groene stroom inclusief certificaten voor de Rijksoverheid gestart. Elektriciteitsleveranciers kunnen zich tot begin februari inschrijven. Dit meldt Rijksoverheid.nl.

De Rijksoverheid wil 30 procent van haar groene stroom inkopen bij nieuwe Nederlandse windparken of zonne-energieprojecten, zoals al te lezen was in een eerder bericht. De overige 70 procent van de groene stroom wordt ingekocht bij een aantal Europese landen. Hiervoor zijn certificaten nodig, die dienen als een garantie van de oorsprong van de energie.

Gigawattuur
Het rijk verbruikt ongeveer 1000 gigawattuur elektriciteit per jaar. Dit is verdeeld over bijna 6500 aansluitingen. Defensie gebruikt de meeste stroom, ruim 360 gigawattuur per jaar. Daarna volgt het Rijksvastgoedbedrijf met 315 gigawattuur, gevolgd door Rijkswaterstaat met 180 gigawattuur. Rechtbanken, gevangenissen en andere justitiële inrichtingen verbruiken 130 gigawattuur per jaar.

Lange termijn
Het doel van de Rijksoverheid op lange termijn is om alleen elektriciteit te kopen die in Nederland zelf duurzaam is opgewekt, maar dit is de eerstkomende jaren nog niet haalbaar. Daarom zijn de jaren 2018-2022 een overgangsperiode.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres