Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Europese ziekenhuizen starten aanbesteding

Het UMC Utrecht start samen met vier andere Europese ziekenhuizen een aanbesteding waarin een oplossing moet worden ontwikkeld voor het op afstand monitoren van vitale functies van patiënten. Hiervoor heeft de Europese Unie 5,3 miljoen euro vrijgemaakt, meldt Skipr.nl.

De vijf ziekenhuizen zijn op zoek naar bedrijven met kennis en ervaring op het gebied van medische sensoren en complexe signaalanalyse. Dit is nodig om een oplossing te kunnen ontwikkelen om op afstand de vitale functies van patiënten te monitoren. De ziekenhuizen hopen op een monitoring- en communicatiesysteem dat patiënten met zorgverleners verbindt, slimme zelflerende algoritmen gebruikt om vroegtijdige achteruitgang te herkennen en geïntegreerd is met informatiesystemen van verschillende zorgverleners. De aanbesteding, met de naam Nightingale, betrekt ook patiënten en mantelzorgers om te zorgen dat de technologie goed aansluit bij de mogelijkheden en wensen van de patiënt.

Precommercial Procurement
De financiën voor deze aanbestedingen komen van een nieuw programma van de Europese Unie genaamd Precommercial Procurement. De Europese Unie geeft in dit programma een subsidie aan ziekenhuizen met een ‘clinical need’ die een oplossing zoeken. In dit geval bedraagt die subsidie 5,3 miljoen euro.

Risico’s
De ziekenhuizen zijn deze aanbesteding gestart, omdat patiënten die na een ingrijpende operatie op de intensive care komen een verhoogd risico op complicaties hebben als zij daarna op de verpleegafdeling komen of weer thuis zijn. Volgens UMC Utrecht is vroege signalering van deze complicaties van levensbelang. Met bijvoorbeeld draadloze bewaking wordt de toestand van de patiënt constant op afstand bewaakt. Door de persoonsgebonden alerts kan er sneller worden gestart met een behandeling.

Meewerkende ziekenhuizen
De vijf ziekenhuizen die aan deze aanbesteding werken zijn: UMC Utrecht, Universitair Ziekenhuis Leuven (België), University College London Hospitals (Groot- Brittannië), het Karolinska University Hospital in Stockhol (Zweden) en Uniklinik Aachen (Duitsland).

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres