Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Eendaagse vervolgcursus Europees Aanbesteden

27 mei 2021
Location
Eemnes

Waar we in de basiscursus kort op de verschillende onderwerpen ingaan, gaan we in deze vervolgcursus over een aantal onderwerpen ‘de diepte in’. Hoe wordt de Aanbestedingswet in de praktijk toegepast en wat vinden rechters daarvan?

De volgende onderwerpen komen in ieder geval uitgebreid aan de orde:

Samenvoegen van opdrachten
Artikel 1.5 van de Aanbestedingswet zegt dat er niet ‘onnodig’ samengevoegd mag worden. Dat blijkt in de praktijk weinig voor te stellen. Rechters stellen over het algemeen het belang van de Aanbestedende dienst boven het belang van het MKB.

De ‘kan’-bepaling
Aanbestedende diensten willen niet verplicht zijn om een inschrijver vanwege een klein vergrijp uit te sluiten. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor een vrijblijvende formulering (de aanbestedende dienst kan de inschrijver uitsluiten als etc etc). Maar is dit wel transparant en leidt dit niet tot vriendjespolitiek?

Elektronisch inschrijven
De aanbestedingswet heeft Tenderned aangewezen als enige platform voor de aankondiging van opdrachten. Omdat de Aanbestedingswet geen beperking heeft gesteld aan het aantal systemen waarmee elektronisch ingeschreven kan worden ontstaat hier een een wildgroei. Ook rechters hebben zo hun mening over elektronisch inschrijven.

Herstel van kleine fouten
Wanneer is iets nu een kleine fout en wanneer niet? We kijken naar de betreffende Europese arresten (Manova/SAG) en naar de zaken die hierover in Nederland gevoerd zijn.

Terugkomen op een toezegging
Een aanbestedende dienst geeft een bedrijf de gelegenheid om een kleine fout te herstellen maar komt daar later op terug en zegt dat het toch niet mag. Mag dat of is dat in strijd met het vertrouwensbeginsel?

Het beoordelen van de kwaliteit
Niets is moeilijker dan het beoordelen van kwaliteit. In de wet staat hier weinig over. Gelukkig kunnen we aan de hand van jurisprudentie een goed beeld krijgen over wat er wel en niet mag, en over hoe beoordelingscommissies moeten werken.

Manipulatief of strategisch inschrijven
Met voorbeelden uit de praktijk kijken we waneer er sprake is van manipulatief inschrijven (mag niet) en strategisch inschrijven (mag wel)

Abnormaal laag inschrijven
Een aanbestedende dienst kan een inschrijver met een abnormaal lage inschrijving uitsluiten. Maar dit mag niet eerder dan dat er een inhoudelijk debat over de lage inschrijving heeft plaatsgevonden.

Beoordeling van de kwaliteit
Mogen de beoordelaars de prijs kennen? Moeten de plannen van aanpak geanonimiseerd worden? Uit hoeveel mensen moet een beoordelingscommissie bestaan?

Presentaties en interviews
Hierbij kijken we met bijzondere aandacht naar interviews met zogenaamde sleutelfiguren zoals dat gebeurd bij BVP-aanbestedingen. En kun je zaken als betrokkenheid en ‘passen in het team’ wel in interviews beoordelen? Veel praktijkvoorbeelden over hoe het wel en niet moet en een heldere instructie voor interviews.

De motivering van de gunningsbeslissing
Waar heeft een bedrijf recht op? Wat staat er in de wet maar vooral hoe wordt het in de praktijk gebracht?

Aanvullen van de gunningsbeslissing
Bedrijven vragen vaak om een gesprek om uitleg te krijgen over een in hun ogen onterecht gunning. Wat mag een aanbestedende dienst hierbij wel of niet zeggen? En wat is het verschil tussen het toelichten van een gunningsbeslissing en het aanvullen van een gunningsbeslissing?

Prijs € 425,- excl BTW, inclusief een zeer volledige cursusmap, gratis taxivervoer heen en terug vanaf station Hilversum en een uitgebreid lunch-buffet.

Aanmelden

Informatie over event

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link