Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Expeditie Buying the future: AI in de buitenruimte

24 maart 2022
Location
nntb

Artificiële intelligentie (AI) technologie heeft veel potentie om het beheer en monitoring van de openbare ruimte te verbeteren. Maar wat is er voor nodig om de technologie die nu ontwikkeld wordt, over 5 jaar in te kunnen kopen? Met die vraag wil PIANOo op 24 maart 2022 met ca. 50 publieke opdrachtgevers en hun inkoopadviseurs een dag lang op expeditie in Amsterdam en Den Haag. We bekijken AI-technologie die nu wordt getest in de praktijk of in een nog eerder stadium van ontwikkeling is.

Onder begeleiding van Eppo Bruins, lid van ACTI (Netherlands Academy of Technology and Innovation) en oud-Tweede Kamerlid duiken we met collega ambtenaren, wetenschappers en ondernemers in de toekomstige toepassing van AI-technologie. Wat kan deze technologie brengen? Wat zijn organisatorische, juridische en ethische randvoorwaarden? Wat vergt het van publieke organisaties om deze technologie straks af te kunnen nemen?

Programma

Ochtend: Amsterdam
We starten de dag in Amsterdam. Gemeente Amsterdam neemt ons mee hoe zij werken aan AI-toepassingen als het gebruik van sensortechnologie die de gemeente op termijn toe wil passen voor ‘predictive maintenance’. Start-ups als Oddity.ai en Braincreators laten zien hoe zij onder andere AI-toepassingen inzetten bij cameratoezicht in de openbare ruimte, bij inspecties van wegen en gebouwen en de afwegingen die daarbij gemaakt worden.

Daarna stappen we met elkaar in de bus naar Den Haag. Onderweg gaan we in gesprek met Luuk Klomp plaatsvervangend directeur Innovatie en Kennis bij het Ministerie van Economische Zaken over innovatiegericht inkopen. Welke rol heeft het ministerie en welke hulp biedt zij aanbestedende diensten? Ook de werkgroep publieke diensten van de Nederlandse AI coalitie zal aansluiten om het perspectief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken te delen.

Middag: Den Haag 
Peter Werkhoven, Executive Board TNO zal een overview geven van AI-toepassingen die we binnen 3 tot 5 jaar kunnen verwachten, met enkele demonstraties. Aan bod komt onder meer het voorspellen van scheuren in infrastructuur (digital twins), autonoom en collaboratief rijden in de openbare ruimte, monitoring van openbare ruimte en ondergrond en data-driven beleidsondersteuning.

Universiteit Leiden en TU Delft delen hun inzichten op de privaatrechtelijke, bestuurskundige en ethische aspecten van toepassing van AI. Met presentaties van:

  • Tycho de Graaf – Universitair hoofddocent burgerlijk recht, Universiteit Leiden onderzoekt onder andere de civielrechtelijke aspecten van kunstmatige intelligentie in het kader van het interdisciplinaire programma SAILS (Society, Artificial Intelligence and Life Sciences).
  • Dr. Matt M. Young – Assistent Professor Openbaar Bestuur en Internationale Zaken, Universiteit Leiden. De primaire onderzoeksagenda van Dr. Young richt zich op de implementatie van innovatie in de publieke sector, met name kunstmatige intelligentie (AI) en gerelateerde technologieën. (Presentatie in het Engels)
  • Prof. Nitesh Bharosa – Hoogleraar GovTech & Innovation in Digital Government Ecosystems, TU Delft. Bharosa is tevens Wetenschappelijk Directeur van Digicampus.

Tijdens de expeditie bespreken we met elkaar wat er voor nodig is om deze technologie in de toekomst toe te kunnen passen en uit te vragen. Daarbij is juist ook ruimte om kennis te maken en ervaring te delen met andere opdrachtgevers en inkoopadviseurs.

Het is de bedoeling dat je je als duo aanmeldt. 

Aanmelden

Informatie over event

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres