Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Jurisprudentiemarathon Commissie van Aanbestedingsexperts

6 juli 2021
Location
nntb

Op 6 juli behandelen Suzanne Brackmann en Theo van der Linden op speelse wijze in de vorm van een quiz zo’n 40 adviezen van de Commissie van aanbestedingsexperts (CVAE). Bij ‘gewone’ rechtszaken gaat het vaak alleen om de gunningsfase. Dat is ook wel logisch, want je start alleen een rechtszaak als je de aanbesteding daardoor denkt te kunnen winnen. De CVAE behandelt juist alle facetten van een aanbesteding en met name ook zaken die spelen bij de selectie. Soms geeft de CVAE aanbevelingen voor aanbestedende diensten.

De volgende onderwerpen komen in ieder geval aan de orde:

 • Mag een leverdatum vanwege de coronacrisis opschuiven of is dat een wezenlijke wijziging en moet er opnieuw aanbesteed worden?
 • Open house wordt veel gebruikt in het sociaal domein waarbij de gebruikers bepalen welke dienstverlener ze kiezen. Mag open house ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld deurwaardersdiensten?
 • Een bedrijf wordt gevraagd een offerte uit te brengen. Zij denken dat ze de enige zijn. Pas later blijkt dat het gaat om een meervoudig onderhandse aanbesteding waarbij meerdere partijen een offerte mogen uitbrengen. Mag dat?
 • Mag een aanbestedende dienst een gunningscriterium ‘overig’ opnemen of is dat in strijd met het transparantiebeginsel?
 • Is de motiveringsplicht bij een DAS hetzelfde als bij een ‘gewone’ aanbesteding?
 • Moet een aanbestedende dienst bij een meervoudig onderhandse aanbesteding ook alle relevante redenen voor de gunningsbeslissing aangeven?
 • Na de voorgenomen gunning komt uit dat er sprake ‘had kunnen zijn’ van belangenverstrengeling. Vindt de CVAE dat de aanbestedende dienst de aanbesteding in dient te trekken?
 • Bij een aanbesteding voor ontwikkeling van huisvesting, krijgt een referentie die nabij een winkelcentrum is meer punten. Mag dat?
 • Voor een aantal CPV codes mag een aanbestedende dienst de sterk vereenvoudigde procedure voor sociale en andere specifieke diensten gebruiken. ‘Diensten voor onderwijs en opleiding’ valt daar ook onder. Houdt dat in dat bijvoorbeeld voor het schoonmaken van een school de vereenvoudigde procedure gebruikt mag worden?
 • Het ARW zegt dat niet alleen de nadere gunningscriteria zelf, maar ook hun weging (lees de formules) bij de aankondiging bekend moet worden gemaakt. Vindt de CVAE dat dit ook moet gelden voor ‘gewone’ Europese aanbestedingen?
 • Kan het ook zijn dat een aanbesteding op laagste prijs de meeste maatschappelijke waarde oplevert?

De prijs voor deze cursusdag is € 495,- ex btw. De cursus duurt van 10.00 tot ca 16.00 uur. Deelnemers ontvangen een uitgebreide reader met de behandelde stof. Uiteraard staat er aan het begin van de dag gebak klaar en zijn er lekkere broodjes voor de lunch. Of er na afloop een borrel is hangt af van de corona-maatregelen die dan eventueel nog gelden.

Aanmelden

Informatie over event

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link