Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Masterclass Aanbestedingsrecht I: Relatieve beoordelingsmethoden in aanbestedingsrechtelijk perspectief

18 maart 2021

Aanbestedende diensten die een overheidsopdracht willen gunnen op basis van het gunningscriterium de beste prijs-kwaliteitverhouding passen nogal eens een relatieve beoordelingsmethode toe. Bij een relatieve beoordeling wordt de score van een inschrijving bepaald op basis van een vergelijking van deze inschrijving met een of meer andere inschrijvingen. Tijdens deze masterclass zal worden gesproken over wat ‘relatief beoordelen’ precies inhoudt en in hoeverre het aanbestedingsrecht ruimte geeft voor het toepassen van deze methode.

De directe aanleiding om dit onderwerp te agenderen is het recentelijk gepubliceerde Advies 504 van de Commissie van Aanbestedingsexperts waarin een klacht over de in dat geval toegepaste relatieve beoordelingsmethode gegrond wordt verklaard.

Tijdens het eerste deel van de masterclass zal Tsong Ho Chen (TeekensKarstens advocaten en notarissen) aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden toelichten wat een relatieve beoordeling is. De nadruk zal hierbij liggen op de inkooptechnische- en economische aspecten van de relatieve beoordeling.

In het tweede deel van de masterclass gaat Johan Wolswinkel (Tilburg University) in op de vraag in hoeverre relatieve beoordeling juridisch toelaatbaar is. Bij gebrek aan een algemene bepaling die relatieve beoordeling toestaat of verbiedt, is de vraag welke aanknopingspunten het aanbestedingsrecht biedt om te kiezen voor relatieve beoordeling of die keuze juist te betwisten. In de masterclass zal worden ingegaan op de wijze hoe algemene beginselen, concrete rechtsregels en bestaande jurisprudentielijnen kunnen worden verbonden met relatieve beoordeling.

Aan het einde van deze masterclass kunnen de deelnemers de aanbestedingsrechtelijke aspecten van de relatieve beoordelingsmethoden problematiseren en doorgronden. Op basis daarvan kunnen zij in hun dagelijkse (advies)praktijk beter onderbouwde beslissingen nemen met betrekking tot (juridische) vraagstukken die hierop betrekking hebben.

Meer in het bijzonder kunnen zij antwoord geven op de volgende vragen:
• Wat relatief beoordelen inhoudt? O.a. zullen ze het verschil kunnen aangeven tussen relatieve beoordelingsmethoden met en zonder zogenoemde ‘rank reversal’.
• In hoeverre relatieve beoordelingsmethoden juridisch toelaatbaar zijn? En, waar in het aanbestedingsrecht aanknopingspunten te vinden zijn aan de hand waarvan deze vraag kan worden beantwoord.

Sprekers
– 
prof. mr. dr. C.J. (Johan) Wolswinkel, hoogleraar Bestuursrecht, markt en data aan de Tilburg University;
– mr. T. (Tsong) Ho Chen advocaat bij TK advocaten notarissen.

Doelgroep
Advocaten, notarissen, bedrijfsjuristen, juristen werkzaam bij de overheid, leden van de rechterlijke macht of het OM en andere academische juristen. De masterclass is ook toegankelijk voor andere academici, die door opleiding of werkervaring deze masterclass op juridisch academisch niveau kunnen volgen. Zij dienen eerst contact op te nemen met de VU Law Academy. Deze masterclass is ook toegankelijk voor inkoopprofessionals met een niet-juridische achtergrond.

Niveau
Verdieping (redelijke basiskennis vereist)
Deelnemers aan de masterclass beschikken reeds over voldoende basiskennis op het terrein van het aanbestedingsrecht en zijn op zoek naar verdere verdieping van hun kennis. De masterclass sluit goed aan bij de eveneens door de VU Law Academy aangeboden Leergang Aanbestedingsrecht voor juristen en de Leergang Aanbestedingsrecht voor inkopers.

Aanmelden

Informatie over event

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link