Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Workshop: verrijk de inkoop van jeugdhulp met CBS beleidsinformatie

8 juni 2021

Het CBS krijgt tweemaal per jaar beleidsinformatie Jeugdwet aangeleverd van jeugdhulpaanbieders. Deze informatie vertalen zij naar praktische informatie waar de jeugdhulpregio of de individuele gemeente mee kan sturen op de inkoop om zo de transformatie in het sociaal domein een stap verder te brengen. Weten hoe? Meld u dan aan voor één van de gratis CBS workshops.

Gratis hulp bij het lezen van de cijfers

Om gemeenten te ondersteunen om met de cijfers aan de slag te gaan, biedt het CBS, samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een kosteloze cursus aan waarbij een medewerker van het CBS aan de deelnemers uitlegt welke informatie beschikbaar is, waar dit te vinden is en hoe u de beschikbare cijfers en gegevens in Statline moet lezen.

Gemakkelijk gegevens vergelijken met buurgemeenten en –regio’s

Omdat de gegevens zijn verzameld met landelijke definities, is het eenvoudig om regio’s of gemeenten met elkaar te vergelijken. Deze vergelijking kan de basis zijn voor goede, open gesprekken binnen en tussen gemeenten en regio’s, waarin het leren van elkaar voorop staat. Als er bijvoorbeeld binnen een regio grote verschillen te zien zijn in het aandeel pleegzorg binnen het totaal van jeugdhulp met verblijf, dan kan dat de aanleiding geven tot een goed gesprek over wat de succesfactoren zijn van een gemeente waar het lukt om veel jongeren in een pleeggezin op te vangen. Vanwege de grote verschillen in de lokale inrichting van het jeugdveld kunnen de cijfers op zichzelf zelden de antwoorden geven, maar ze bieden wel de basis voor een goed gesprek.

Het verhaal achter de cijfers

Antwoorden en inzichten ontstaan pas tijdens het gesprek over de cijfers. Daarvoor is het belangrijk de juiste cijfers boven water te halen. De gegevens van het CBS worden nog niet even goed gevonden door beleidsmedewerkers, inkopers of financials. Of ze worden wel gevonden, maar de veelheid aan cijfers leidt ertoe dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. De ervaring leert dat veel mensen over een ‘drempel’ heen geholpen moeten worden om zelf aan de slag te gaan met de online databank StatLine en om daarin de eigen gewenste selecties en filtering aan te brengen.

Datum en tijd

Het is mogelijk om via Zoom mee te doen aan deze digitale workshop. Er is een maximum aantal deelnemers van 20 per sessie beschikbaar. De inschrijving sluit een week voor aanvang van de cursus.

Aanmelden

Informatie over event

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link