Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
07
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Fluor probeert aanbesteding Afsluitdijk zelf binnen te halen

Fluor probeert aanbesteding Afsluitdijk zelf binnen te halen
Foto: Foto van Galen, P. van, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, objectnummer 521.807

Rijkswaterstaat is nog met drie marktpartijen in gesprek over de aanbesteding van de opknapbeurt van de Afsluitdijk. BAM & Van Oord en VolkerWessels & Boskalis hebben een consortia gevormd, maar de Amerikaanse Fluor probeert het megaproject op eigen kracht binnen te halen. Dat meldt Cobouw.

Eerder was het gerucht dat er maar twee marktconsortia meededen aan de aanbesteding, maar Rijkswaterstaat ontkrachtte dat bericht. Ze waren in gesprek met drie marktpartijen, maar welke partijen dat waren, bleef onbekend. Cobouw heeft dit nu kunnen achterhalen. Opvallend is dat Fluor in zijn eentje probeert het project binnen te harken.

Drie partijen
Rijkswaterstaat zit voor de Afsluitdijk voorlopig dus met drie partijen aan tafel. Het is aan de partijen de taak om te rekenen en tekenen met een plafondbedrag van 600 miljoen euro. Het project is op de markt gezet als dbfm-contract, maar het bevat ook elementen uit Best Value Procurement met een uitgebreid kansen- en risicoplan.

Taken
De winnende partij moet ervoor zorgen dat de dijk sterk genoeg is. Ook moet het tot 2028 garanties kunnen afgeven over het waterpeil van het IJsselmeer, de beschikbaarheid van sluizen en het risico op overslag. De dijk moet hoog water kunnen keren en water kunnen afvoeren, maar ook beschikbaar zijn voor het laten passeren van wegverkeer en scheepvaart. Hier gelden hoge beschikbaarheidseisen voor. Door onder andere de zes rijksmonumenten en een streng beeldkwaliteitsplan is de vrije speelruimte bij het ontwerp beperkt aanwezig. Rijkswaterstaat verwacht het project pas te gunnen in 2018.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.