Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
06
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Focus in aanbesteding op kwaliteit

Bij de aanbestedingen van diensten verschuift de focus steeds meer van prijs naar de kwaliteit en het menselijk aspect. Dat is de conclusie van de commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag naar aanleiding van haar onderzoek. Vooral opdrachtnemers hechten hier waarde aan. Dit meldt Gemeente.nu.

De Code Verantwoordelijk Marktgedrag is in 2015 van start gegaan. De bedoeling van de code was om de doorgeschoten marktwerking tegen te gaan en een einde te maken aan prijsafbraak, arbeidsonrust en verslechterende kwaliteit in verschillende facilitaire dienstverleningen. De focus in een aanbesteding op de kwaliteit van de dienst en het menselijke aspect moest weer terugkomen, in plaats van dat diensten puur op prijs werden geselecteerd.

Prijs-kwaliteit verhouding
Nu, zo’n twee jaar later, hebben ruim 1250 organisaties de code ondertekend. Zij erkennen dat een juiste prijs-kwaliteit verhouding bij een aanbesteding meer is dan alleen de economisch meest voordelige inschrijving. De ondertekenaars hebben nu meer oog voor het menselijke aspect en voor de kwaliteit.

Opdrachtgevers
Op dit moment behoort 25 procent van de ondertekenaars tot de opdrachtgevers. Volgens Kees Blokland, voorzitter van de commissie, vinden opdrachtgevers kwaliteit wel belangrijk, maar gaan zij nog niet echt tot actie over. De andere 75 procent, wat voor een groot deel uit opdrachtnemers bestaat, hecht wel veel waarde aan kwaliteit en een sociaal beleid.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.