Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
05
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

Fraude bij aanbestedingen Amsterdam?

Fraude bij aanbestedingen Amsterdam?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar onregelmatigheden bij aanbestedingen in de gemeente Amsterdam. Mogelijk hebben aannemers in de grond-, weg-, en waterbouw (GWW) sector verboden prijsafspraken gemaakt. Zo zouden ze hebben onderhandeld over de hoogte van prijzen en over wie de opdracht zou krijgen.

De ACM stelt in een persbericht haar onderzoek te zijn begonnen naar aanleiding van tips over misstanden bij enkele aanbestedingen voor projecten tussen de 100.000 euro en 2 miljoen euro. Naar aanleiding hiervan heeft de toezichthouder vorige maand al enkele invallen gedaan bij bedrijven.

Concurrentievervalsing
Tegenover NU.nl laat Martijn Snoep, bestuursvoorzitter bij de ACM, weten dat ondernemers die bij aanbestedingen onderlinge prijsafspraken maken aan concurrentievervalsing doen. Dat leidt volgens hem tot hogere kosten voor het overheidsproject, wat betekent dat uiteindelijk de belastingbetaler daar de prijs voor betaald.

Sanctie
Prijsafspraken worden verboden door de Mededingingswet. De ACM gaat de komende weken onderzoeken of deze wet is overtreden in Amsterdam. Wanneer dat het geval is kan de toezichthouder een sanctie opleggen, bijvoorbeeld in de vorm van een boete. Deze kan oplopen tot 10% van de jaaromzet van de schuldige onderneming. Daarnaast kunnen ook de betrokken leidinggevenden een persoonlijke boete krijgen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.