Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Fraude bij aanbestedingen Amsterdam?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar onregelmatigheden bij aanbestedingen in de gemeente Amsterdam. Mogelijk hebben aannemers in de grond-, weg-, en waterbouw (GWW) sector verboden prijsafspraken gemaakt. Zo zouden ze hebben onderhandeld over de hoogte van prijzen en over wie de opdracht zou krijgen.

De ACM stelt in een persbericht haar onderzoek te zijn begonnen naar aanleiding van tips over misstanden bij enkele aanbestedingen voor projecten tussen de 100.000 euro en 2 miljoen euro. Naar aanleiding hiervan heeft de toezichthouder vorige maand al enkele invallen gedaan bij bedrijven.

Concurrentievervalsing
Tegenover NU.nl laat Martijn Snoep, bestuursvoorzitter bij de ACM, weten dat ondernemers die bij aanbestedingen onderlinge prijsafspraken maken aan concurrentievervalsing doen. Dat leidt volgens hem tot hogere kosten voor het overheidsproject, wat betekent dat uiteindelijk de belastingbetaler daar de prijs voor betaald.

Sanctie
Prijsafspraken worden verboden door de Mededingingswet. De ACM gaat de komende weken onderzoeken of deze wet is overtreden in Amsterdam. Wanneer dat het geval is kan de toezichthouder een sanctie opleggen, bijvoorbeeld in de vorm van een boete. Deze kan oplopen tot 10% van de jaaromzet van de schuldige onderneming. Daarnaast kunnen ook de betrokken leidinggevenden een persoonlijke boete krijgen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres