Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Fraudezaak tegen politicus Van Rey gestart

De rechtszaak tegen de van corruptie verdachte politicus Jos van Rey is deze maand begonnen. Deze zou eigenlijk eind 2015 al van start gaan, maar door het grote aantal getuigen, heeft dit vertraging opgelopen. De aanklacht van corruptie draait om de vriendschap tussen Van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol. Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Rey ervan dat hij Van Pol jarenlang heeft bevoorrecht bij grote bouwprojecten in Roermond, in ruil voor buitenlandse reisjes en donaties voor VVD-verkiezingscampagnes.

Van Rey ontkent de aanklacht en wijst erop dat alle bouwbesluiten niet door hem, maar door de gemeenteraad en het college van B en W zijn genomen, schrijft NOS. Wel staat vast dat Van Pol vanaf 2000 in Roermond tal van grote bouwprojecten heeft kunnen ontwikkelen, terwijl andere bouwers niet of nauwelijks aan bod kwamen. Tijdens de projecten heeft de gemeente steeds besluiten genomen die gunstig uitvielen voor het bedrijf van Van Pol. Het OM vermoedt dat Van Rey daarbij een belangrijke rol heeft gespeeld.

Steekpenningen 100.000 euro
Deze week ging de rechtszaak vooral over de reisjes naar een vakantiehuis van Van Pol in St. Tropez in Zuid-Frankrijk, vastgoedbeurzen en uitjes naar voetbalwedstrijden tijdens het WK van 2006 en het EK van 2008. Ze gingen hier soms heen met een privévliegtuig. Van Rey zou voor ongeveer 100.000 euro zijn omgekocht. Van Pol reageerde hierop dat de reisjes een vriendendienst waren.

Verdenkingen
Naast het aannemen van smeergeld van Van Pol en twee andere bedrijven, wordt Van Rey er ook van verdacht stemmen te hebben geronseld voor verkiezingen en vertrouwelijke informatie te hebben verstrekt aan partijgenoot Ricardo Offermanns, om hem te helpen bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond. Tot slot wordt Van Rey verdacht van het witwassen van 175.000 euro. Van Rey heeft, vanwege de schandalen, in 2012 zijn wethouderschap en lidmaatschap van de Eerste Kamer neergelegd.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres