Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
09
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

FSC en PEFC hebben kritiek op overheid

FSC Nederland en PEFC Nederland, de twee grootste duurzame houtkeurmerken ter wereld, hebben kritiek op de Nederlandse overheid als het gaat om duurzaam hout. Inkopers van de overheid negeren steeds vaker de regels voor duurzaam inkopen. Dat meldt FSC.

FSC Nederland en PEFC Nederland schreven een gezamenlijke brief met hun kritiek aan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Volgens de twee duurzame houtkeurmerken mist de overheid grote kansen als het gaat om de positie van gecertificeerd hout binnen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Ook hebben FSC Nederland en PEFC Nederland kritiek op de manier waarop de overheid haar voorbeeldfunctie invult bij het voorschrijven en de controle op toepassing van duurzaam hout.

Circulair bouwen
Zo is duurzaam gecertificeerd hout prima te gebruiken bij circulair bouwen, maar uit diverse uitwerkingsplannen van gemeenten blijkt dat dit nog weinig terug komt. Zo schreef een gemeente in een actieplan voor het Manifest MVI dat ze zocht naar ‘alternatieve materialen voor hout’. Dit gebeurt steeds vaker. Het is goed bedoeld, meldt Kees Boon van PEFC, maar goede kennis over milieu-impact van materialen is ver te zoeken bij veel overheidsinkopers.

Voorbeeldfunctie
Ook de borging van de toepassing van duurzaam hout baart zorgen. Zo werd er recent een procedure aangespannen over de aanbesteding van kantoormeubilair door Rijkswaterstaat, omdat deze koos voor een niet-gecertificeerde leverancier. Volgens Boon en Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland, past kiezen voor een niet-gecertificeerde leverancier niet bij een opdrachtgever die duurzaam wil inkopen en een voorbeeldfunctie heeft.

 

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.