Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van die advertenties wordt de redactie betaald die het nieuws op deze website verzorgd. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeente Den Haag voorkomt ‘loopgravenoorlog’ met aannemer Cadanz

De gemeente Den Haag gaat 210,9 miljoen euro besteden aan cultuurgebouw OCC waar in eerste instantie 176,6 miljoen euro was begroot. Bovendien gaat het cultuurcomplex, dat op het Spuiplein komt te staan, een jaar later – in 2021 – open dan gepland. Wethouder Boudewijn Revis (VVD) liet op een persconferentie weten dat het college dit besluit heeft genomen om een dreigende (juridische) loopgravenoorlog met aannemer Cadanz te voorkomen.

Hoewel het gebouw 31 miljoen euro meer kost benadrukt het college dat dat 11 miljoen euro daarvan binnen de bestaande begroting voor de bouw van het complex gevonden kan worden. Voor de overige 20 miljoen euro zullen andere potjes aangesneden moeten worden. De Haagse politiek heeft volgens Omroep West boos gereageerd op de aangekondigde plannen. Bij de presentatie van de coalitie op 29 mei werd immers bekendgemaakt dat de gemeente niet meer geld in het cultuurcomplex ging investeren.

Aanpakken
Revis stelt echter dat het bouwproces zo goed als volledig was vastgelopen waardoor de gemeente moest kiezen tussen doormodderen of aanpakken. Aannemer Cadanz kreeg tijdens de bouw volop te maken met tegenvallers. Zo worstelde het met mysterieuze ‘holle ruimten’, onverwachte waterstromen en oplopende kosten, vanwege de aantrekkende markt. Bovendien moest het ontwerp worden aangepast na kritiek van de welstandscommissie en toekomstige gebruikers van het gebouw.

Arbitragezaken
Al deze kwesties zorgden voor een gespannen sfeer rond het project; bovendien hadden ze volgens Revis tot meerdere arbitragezaken kunnen leiden. De wethouder meent dat de ‘packagedeal’ die het college en de aannemer nu hebben afgesproken de rust in het bouwproces terugbrengt, het vertrouwen tussen de gemeente en Cadanz herstelt en de kwaliteit van het gebouw verbetert.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres