Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
07
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Gemeente Den Haag voorkomt ‘loopgravenoorlog’ met aannemer Cadanz

Gemeente Den Haag voorkomt ‘loopgravenoorlog’ met aannemer Cadanz

De gemeente Den Haag gaat 210,9 miljoen euro besteden aan cultuurgebouw OCC waar in eerste instantie 176,6 miljoen euro was begroot. Bovendien gaat het cultuurcomplex, dat op het Spuiplein komt te staan, een jaar later – in 2021 - open dan gepland. Wethouder Boudewijn Revis (VVD) liet op een persconferentie weten dat het college dit besluit heeft genomen om een dreigende (juridische) loopgravenoorlog met aannemer Cadanz te voorkomen.

Hoewel het gebouw 31 miljoen euro meer kost benadrukt het college dat dat 11 miljoen euro daarvan binnen de bestaande begroting voor de bouw van het complex gevonden kan worden. Voor de overige 20 miljoen euro zullen andere potjes aangesneden moeten worden. De Haagse politiek heeft volgens Omroep West boos gereageerd op de aangekondigde plannen. Bij de presentatie van de coalitie op 29 mei werd immers bekendgemaakt dat de gemeente niet meer geld in het cultuurcomplex ging investeren.

Aanpakken
Revis stelt echter dat het bouwproces zo goed als volledig was vastgelopen waardoor de gemeente moest kiezen tussen doormodderen of aanpakken. Aannemer Cadanz kreeg tijdens de bouw volop te maken met tegenvallers. Zo worstelde het met mysterieuze ‘holle ruimten’, onverwachte waterstromen en oplopende kosten, vanwege de aantrekkende markt. Bovendien moest het ontwerp worden aangepast na kritiek van de welstandscommissie en toekomstige gebruikers van het gebouw.

Arbitragezaken
Al deze kwesties zorgden voor een gespannen sfeer rond het project; bovendien hadden ze volgens Revis tot meerdere arbitragezaken kunnen leiden. De wethouder meent dat de ‘packagedeal’ die het college en de aannemer nu hebben afgesproken de rust in het bouwproces terugbrengt, het vertrouwen tussen de gemeente en Cadanz herstelt en de kwaliteit van het gebouw verbetert.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.