Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
10
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Gemeente kan jeugdbescherming subsidiëren

Naast de optie van aanbesteden, kunnen gemeenten binnen de jeugdwet gecertificeerde aanbieders in de jeugdbescherming ook subsidiëren. Dit is het resultaat uit een onderzoek uitgevoerd door Rebelgroup, in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. VNG en Jeugdzorg Nederland zijn enthousiast over de conclusies van het onderzoek. Dat meldt Binnenlandsbestuur.nl.

Volgens Eva de Vroome, woordvoerder van Jeugdzorg Nederland, is het door subsidiëring makkelijker om meerjarenafspraken te maken. Eerder stonden aanbieders en gemeenten tijdens een aanbesteding tegenover elkaar en stond de prijs centraal. Maar door subsidiëring zijn er meer mogelijkheden voor overleg, wat kan zorgen voor een betere kwaliteit van de dienstverlening. Daarnaast geven meerjarige afspraken meer zekerheid voor zowel de aanbieders als de gemeenten.

Tender
In het rapport van Rebelgroup staat dat de subsidiëring ruimte moet geven voor concurrentie. Dat zou alleen via een tender kunnen. De Vroome vindt het jammer dat de subsidiëring zo bepaald moet worden, aangezien het nog steeds veel voorwaarden met zich meebrengt.

Begrotingssubsidie
Advocaat en aanbestedingsjurist Tim Robbe laat aan Binnenlandsbestuur.nl weten dat gemeenten niet per se ruimte hoeven te geven voor concurrentie. Hij wijst daarbij naar de Algemene Wet Bestuursrecht. Daarin staat dat gemeenten ook kunnen kiezen voor een begrotingssubsidie zonder mededinging. Robbe denkt dat deze manier beter is dan een tendersubsidie. Het is, volgens het rapport, namelijk belangrijk dat de gecertificeerde jeugdbeschermingsinstellingen in stand worden gehouden. Een tendersubsidie kan ervoor zorgen dat partijen ongewenst uitvallen. Dat risico is er niet bij een begrotingssubsidiëring.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.