Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeente Utrecht gaat voor circulair beton

De gemeente Utrecht heeft op 16 januari 2017 het convenant ‘Beton in een circulaire economie’ ondertekend. Daarmee wil de gemeente het hergebruikpercentage van beton verhogen. Dit moet bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame stad, meldt Duurzaamsbedrijfsleven.nl.

In het convenant staat dat de gemeente beton duurzamer inkoopt. Maar de gemeente wil ook bij sloopprojecten materiaal beter scheiden. Dat maakt het makkelijker om het materiaal opnieuw te gebruiken, bijvoorbeeld door vrijkomend beton uit stoepen, wegen en gebouwen opnieuw te gebruiken. Zo wordt er bespaard op cement en op de winning van zand en grind. Dit zorgt er weer voor dat de CO2-uitstoot verminderd. In 2020 hoopt Utrecht daarmee een CO2-reductie van 30 procent te hebben bereikt.

Asfalt
Utrecht probeert ook duurzaam te bouwen met asfalt. Utrecht startte daarom met een test waarin duurzaam afval werd gebruikt.  De gemeente wilde daarmee onderzoeken of er mogelijkheden waren om met asfalt met een hoger hergebruikspercentage te werken. Een ander alternatief voor duurzaam asfalt is de toepassing van Laag Energie Asfalt Beton (LEAB). Daarbij wordt asfalt bij een lagere temperatuur vervaardigd.

Bloembollen
De gemeente Utrecht is daarnaast ook bezig met het duurzaam inkopen van geteelde bomen en bloembollen. Bij het inkopen van dit ‘groen’ wordt het zogeheten duurzame drietrapsraket gebruikt. Daarbij wordt gekeken naar of het product biologisch geteeld beschikbaar is, of het met een milieukeur-certificaat te leveren is of dat het anders aan de landelijke minimale duurzaamheidseisen voldoet.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres