Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
11
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Gemeenten kunnen nog veel besparen op wegbeheer

Als het gaat om wegbeheer, kunnen gemeenten nog veel besparen. In het onderzoek ‘Wegen gewogen’ schatte IPSE Studies dat zeker de helft van de gemeenten hun kosten met zo’n 20 procent zouden kunnen verlagen. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Het onderzoek ‘Wegen gewogen’ is uitgevoerd door IPSE Studies, in samenwerking met CAOP en de TU Delft. De onderzoekers namen het wegbeheer van gemeenten en provincies over de jaren 2008-2014 onder de loep. De provincies en gemeenten zijn samen verantwoordelijk voor 90 procent van de totale Nederlandse weglengte. In het beheer van wegen gaat jaarlijks ongeveer vijf miljard euro om.

20 procent
Op dat bedrag kan, volgens IPSE Studies, dus 20 procent worden bespaard. Dit zou in theorie een jaarlijkse besparing kunnen opleveren die op kan lopen tot honderden miljoenen euro’s. Hoe het bij de provincies zit, is onduidelijk. Volgens de onderzoekers ontbreekt het aan consistentie in de kostencijfers van de provincies, waardoor er geen uitspraak kan worden gedaan over hun doelmatigheid.

Regionale verschillen
Opvallend in het onderzoek zijn de grote regionale verschillen in doelmatigheid van het wegbeheer. Zo scoren gemeenten in Gelderland en Overijssel relatief het best en blijven de gemeenten in Limburg, Groningen, Friesland en Flevoland het meest achter. De onderzoekers keken hierbij naar de weglengte en corrigeerde de geografische verschillen, zoals bodemkwaliteit. Ook de mate van stedelijkheid en weggebruik werd meegewogen.

Verschillende manieren van aanbesteden
Een mogelijke verklaring zouden de regionale verschillen in de aanbestedingen kunnen zijn. Zo besteden sommige gemeenten het wegbeheer in grote pakketten uit (innovatieve aanbesteding). Andere gemeenten houden de aanbesteding het liefst in eigen hand via kleine pakketten en weer andere gemeenten voeren alles in eigen beheer uit. Welke aanbestedingsvorm het meest doelmatig is, kunnen de onderzoekers niet concluderen.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.