Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
01
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Groningen kiest voor groene stroom

Groningen kiest voor groene stroom

De provincie Groningen heeft een langdurig energiecontract gesloten waarmee het in Nederland een van de koplopers op het gebied van groene stroom wordt. Alle gebouwen werken sinds 1 januari op duurzame energiebronnen. Datzelfde geldt voor de gebouwen van de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst.

De duurzame energie voor de provincie zal de komende 15 jaar worden opgewekt door Eneco en Energie VanOns, een lokale organisatie die energie verkoopt van Groningse bedrijven. Door de energie-inkoop op deze manier te bundelen hoopt de provincie dat deze kleine regionale energiecoöperaties meer kunnen investeren in innovatie. Zo moet meer geld in de regio blijven.

Nieuwe energiebronnen
Uiteindelijk is de bedoeling, zo melden lokale media, dat Groningen in 2035 60% van haar energie duurzaam opwekt in de provincie. Gedeputeerde Nienke Homan stelt deze doelstelling dichterbij komt dankzij dit inkoopcontract, waarmee het mogelijk wordt om nieuwe energiebronnen te ontwikkelen in de provincie.

Schone groeiregio
Homan benadrukt tegelijkertijd dat de provincie het niet alleen kan. “Alle bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners binnen de provincie” moeten volgens haar de krachten bundelen om van Groningen een schone groeiregio te maken. De provincie wil daarom ook dat energieleveranciers inwoners actief gaan betrekken bij hun plannen om zonne- en windenergieparken te bouwen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.