Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
10
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Rechtszaken
Soort:

Gunning Blankenburgverbinding mogelijk niet eerlijk

Rijkswaterstaat heeft volgens de bouwers BAM, VolkersWessels, Boskalis en TBI Holdings verscheidende fouten gemaakt bij de aanbesteding van de Blankenburgverbinding. Volgens de bouwers is het project ten onrechte voorlopig gegund aan het consortium BAAK. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De bouwers BAM, VolkersWessels, Boskalis en TBI Holdings werkten samen in het consortium BBV24. Zij zijn het niet eens met de voorlopige gunning van Rijkswaterstaat en spanden daarom een kort geding aan. Zo had BAAK het ingenieursbureau Witteveen + Bos niet in mogen huren, omdat het ingenieursbureau al voorwerk voor Rijkswaterstaat had gedaan. Volgens BBV24 is er daardoor sprake van voorkennis, belangenverstrengeling en een ongelijk speelveld. De inschrijving van BAAK zou daarom ongeldig moeten worden verklaard.

Perfecte score
Ook diende BAAK een hogere prijs in dan BBV24, maar doordat BAAK op kwaliteitscriteria beter scoorde, konden er in de procedure fictieve bedragen van de ingediende prijs worden afgetrokken. BAAK kwam daardoor als meest voordelige inschrijving uit de bus. Volgens BBV24 kon BAAK alleen perfect scoren op de kwaliteitscriteria door gebruik te maken van de voorkennis van Witteveen + Bos.

Informatie
Daarnaast is het volgens de bouwers niet duidelijk waarom BAAK hogere punten heeft kunnen scoren. Rijkswaterstaat heeft dat, volgens BBV24, niet goed kunnen onderbouwen. De informatie is vanwege vertrouwelijkheid ook niet beschikbaar voor BBV24, maar volgens de bouwers maakte Rijkswaterstaat meer informatie over het winnende bod bekend bij een andere, soortgelijke aanbesteding.

Recht op meer punten
De laatste reden van BBV24 om een kort geding aan te spannen, is dat het consortium het niet eens is met de punten die het zelf gescoord heeft. BBV24 vindt dat het op sommige punten meer had moeten krijgen, bijvoorbeeld voor het beperkte aantal stremmingen van de vaarweg tijdens de bouwfase. Als BBV24 meer punten had gekregen, hadden zij naar eigen zeggen de aanbesteding kunnen winnen.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.