Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
09
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Helft gemeenten gebruikt GIBIT

Meer dan de helft van de gemeenten in Nederland maakt gebruik van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze voorwaarden zijn ontwikkeld door het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) en helpen gemeenten bij de professionalisering van inkoop en ICT-management. Dat meldt Kinggemeenten.nl.

De GIBIT bestaat nu acht maanden, en meer dan de helft van de gemeenten maakt er inmiddels gebruik van. KING kwam met deze inkoopvoorwaarden op verzoek van gemeenten. De digitalisering neemt namelijk steeds meer toe, waardoor gemeenten voor de kwaliteit en uitvoering van hun dienstverlening steeds afhankelijker worden van ICT-producten en -diensten. GIBIT zou inkopen bij IT makkelijker moeten maken.

Normen
In de voorwaarden worden de normen voor ICT-producten en ICT-diensten vastgesteld. Zowel op juridisch als inkooptechnisch vlak, maar ook op kwalitatief vlak. De gemeenten hopen met deze inkoopvoorwaarden onderlinge samenhang op ICT-gebied te bevorderen. Daarnaast levert het voor de gemeenten een sterke positie op de ICT-markt op.

Samen organiseren
GIBIT is een concrete uitwerking van het VNG-thema ‘Samen Organiseren’. Dit houdt in dat gemeenten samenwerken om zo hun uitvoeringskracht te vergroten. Sommige taken en vraagstukken waar gemeenten aan werken zijn namelijk te divers of te complex om het als individuele gemeente op te lossen. Samen Organiseren zorgt er ook voor dat er winst kan worden behaald door kostenbesparing en verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van dienstverlening.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.