Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Helft van klachten rondom gunningen gegrond verklaard

De vicevoorzitter van de Commissie van Aanbestedingsexperts snapt de knelpunten bij de inkoop door overheden. “De achilleshiel is professionalisering.” [slide] De vicevoorzitter is Chris Jansen, professor privaatrecht aan de Vrije Universiteit.  Hij zag meer dan 200 klachten over aanbestedingen. Circa de helft van de klachten over aanbestedingen zijn gegrond verklaard. Dat schrijft gemeente.nu.

De commissie is een soort ombudsman, want ze geeft adviezen om van te leren.  Verder gaat er bijna geen week voorbij zonder een zaak over aanbestedingen, zegt de professor. “Ongeveer net zo vaak als vroeger komen ze als kort geding voor de rechter.”

Waaier van klachten
Het gaat om een waaier van klachten, die allemaal een rechtmatigheidsaspect hebben volgens Jansen. “De klassieke rechtmatigheid klopt meestal wel. Daar is veel ervaring mee. Toch had de wetgever met de Aanbestedingswet ook de ambitie het inkopen doelmatiger te maken.” 

Niet eenvoudig
Bij aanbestedingen spelen meestal verschillende belangen. De overheid is door een zorgplicht gebonden aan inkoop met een maatschappelijke meerwaarde. Ondernemers willen vaak simpelweg een klus regelen. “De bewustwording over doelmatigheid is toegenomen”, concludeert de aanbestedingsexpert. “Men is hier echt mee bezig. Ook een begrip als proportionaliteit is verhelderd. Dat is vertaald in regelgeving. Voor de Aanbestedingswet was het de vraag wanneer een selectiecriterium disproportioneel was. De achilleshiel is professionalisering. Kiezen voor doelmatigheid bij aanbestedingen is ook niet eenvoudig; wel mogelijk.”

Integriteit
Jansen werkte mee aan de reportages van het programma Zembla over de zorgen bij aanbestedingen door de overheid, waarbij vooral Ordina werd genoemd. “Bij die verhoren over de Bouwfraude dacht je: dit gebeurt niet meer. Nu zie je dat er toch weer mensen zijn die zich laten fêteren,” aldus de professor in gesprek met gemeente.nu.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres