Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
04
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

In zomer gesprek over decentralisatie sprinterdiensten

In zomer gesprek over decentralisatie sprinterdiensten

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven gaat in de zomer met de provincies bespreken of de decentralisatie van enkele sprinterdiensten mogelijk is. Dat heeft zij in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Met dit besluit volgt de staatssecretaris het regeerakkoord, waarin het kabinet de wenst uitspreekt om enkele sprinterlijnen aan te besteden.

De regering richtte in eerste instantie haar blik op de lijnen Apeldoorn-Enschede, Dordrecht-Breda, Zwolle-Leeuwarden en Zwolle-Groningen. Na een inventarisatie van de staatssecretaris bleek, volgens OV-Pro, dat die laatste twee het meeste kans maken om aanbesteed te worden. Tijdens de zomerse gesprekken moet duidelijk worden aan welke voorwaarden zo een aanbesteding moet voldoen. Uiteindelijk moet er in 2020 een principe-afspraak liggen.

Onderzoek
Van Veldhoven benadrukt in haar Kamerbrief wel dat er nog geen definitief besluit over de decentralisatie is genomen. Op basis van een eerste quickscan kon immers niet vastgesteld worden in hoeverre dit positief zou uitpakken voor de reizigers. Daarom volgt nu een tweede onderzoek, waarin gekeken zal worden of een mogelijke decentralisatie zal zorgen voor een regionaal geïntegreerd aanbod.

Marktwerking
OV-Pro meldt voorts dat het principeakkoord in 2020 onderdeel zal uitmaken van een groter besluit over de invulling van de hoofdrailnetconcessie en de mate van marktwerking op het Nederlandse spoor. De huidige concessie aan de NS loopt af in 2024.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.