Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
09
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Kamervragen over miljoenenboete Limburgdebacle

Kamervragen over miljoenenboete Limburgdebacle
Foto: Abellio

NS heeft verschillende overtredingen begaan tijdens de aanbesteding voor de openbaarvervoerconcessie van provincie Limburg in 2014. ACM heeft de spoorvervoerder hiervoor in juni j.l. een boete opgelegd: 41 miljoen euro. ACM verwijt NS een verlieslatend bod te hebben gedaan. Ook neemt ACM in zijn boete andere onregelmatigheden mee. Zo heeft de vervoerder vertrouwelijke gegevens gebruikt, verkregen via een ex-directeur van Veolia. Ook zou de NS informatie over reizigersopbrengsten hebben achtergehouden voor concurrenten.

De vervoerder tekent hierop bezwaar aan tegen het besluit van ACM. NS wil weten waar de grens ligt tussen een scherp bod en een verlieslatend bod die een overtreding van de Mededingingswet vormt. Hiermee maakt de NS bezwaar tegen de kwalificatie van een verlieslatend bod. Minister Dijsselbloem van Financiën geeft in een Kamerbrief aan het besluit van NS, om bezwaar aan te tekenen, te steunen.

Activistische aandeelhouder
De fracties van de VVD, PVV, CDA, D66 en SP stellen hierop in een schriftelijk overleg vragen aan de minister. Op de eerste plaats wordt de inmenging van het ministerie bekritiseerd. Leden van de VVD-fractie vragen waarom de minister zich uitspreekt over het boetebesluit, terwijl het gebruikelijk is dat de politiek zich niet mengt in nog lopende of juridische zaken. Zij noemen de minister een ‘activistische aandeelhouder’. De Kamerleden willen dat de minister zijn handelen bij de Limburgse aanbesteding reflecteert.

Rendement
De fracties bevragen de minister ook over het rendement van NS. In 2015 was het rendement 3.6 procent, terwijl het normrendement tussen de 6 en 8 procent moet liggen. “In hoeverre vindt de Minister het wenselijk dat er in zo’n situatie blijkbaar biedingen worden gedaan die onder het normrendement liggen?”, aldus VVD. D66 voegt toe: “Welke strategische overwegingen kunnen naar de mening van de Minister rechtvaardigen dat een staatsbedrijf met een economische machtspositie haar rendement verlaagt tot onder het afgesproken normrendement?”

Voor wie is de rekening?
In het schriftelijke vragenvuur wordt ook opgemerkt dat de minister in 2015 aangaf dat NS alle medewerking zou verlenen aan het ACM onderzoek. Nu blijkt het tegenovergestelde, wat zelfs heeft geleid tot een hogere boete. In het verlengde maken Kamerleden zich zorgen over de kosten die dit debacle met zich meebrengt. De PVV wil een gespecificeerd overzicht van de ‘kosten die tot nu toe in het dossier rondom de fraude en concurrentievervalsing bij de aanbesteding in Limburg zijn gemaakt door NS, haar dochters en de minister’. Andere Leden vragen zich af wat de gevolgen zijn van de boete. Wie draait voor de kosten op?

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.