Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
03
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Kleine rol duurzaamheid bij bouwtenders

Kleine rol duurzaamheid bij bouwtenders

Het ministerie van Infrastructuur denkt de C02-uitstoot te kunnen beperken door een slim en groen inkoopbeleid in te zetten, maar de duurzame ambities worden bij het aanbesteden van bouwopdrachten vaak vergeten. In 2017 werden bijvoorbeeld slechts 2 bouwtenders op duurzaamheid gegund. Dat meldt Cobouw.

Het RIVM bracht onlangs een rapport uit waarin het een overzicht heeft gemaakt van het maatschappelijk verantwoord inkopen door de overheid in 2015 en 2016. Hieruit blijkt dat de publieke opdrachtgevers goede stappen lijken te maken als het gaat om dienstauto’s, groene stroom en zonnepanelen. Duurzaamheid blijkt bij 80 procent van de inkoop-opdrachten een rol te spelen, concludeert RIVM.

Inkoop van ‘werken’
RIVM is heeft echter niet gekeken naar de inkoop van ‘werken’. De overheid besteedt jaarlijks zo’n 1000 bouwopdrachten openbaar aan. Duurzaamheid heeft bij deze opdrachten niet zo grote rol als het zou moeten hebben. Volgens het Aanbestedingsinstituut van Bouwend Nederland is duurzaamheid bij slechts 10 procent van de bouwtenders een van de geschiktheidseisen. Bij slechts 5 procent van de opdrachten is het een selectiecriterium.

CO2-ladder
Veel bouwtenders maken wel gebruik van de CO2-ladder, maar deze is weinig onderscheidend omdat alle bouwers inmiddels de hoogste trede hebben behaald. Daarnaast krijgen bouwers bij het gebruik van de CO2-ladder nauwelijks de mogelijkheid om duurzaamheid door te vertalen in het bouwproject. De CO2-ladder zegt namelijk alleen wat over de duurzame insteek van de onderneming en niets over de aanpak en uitvoering van het bouwproject.

Doelstellingen Parijs
Duurzaamheid moet, volgens het Aanbestedingsinstituut, snel een grotere rol gaan spelen bij bouwopdrachten, omdat anders de doelstellingen van ‘Parijs’ niet gehaald worden. Als de opdrachtgevers niets gaan doen, dan lopen de duurzaamheidsdoelstellingen in de publieke sector rechtstreeks gevaar.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.