Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Lage marges bouwbedrijven zorgen voor kartelvorming”

“Bouwbedrijven kunnen door de extreem lage marges in de verleiding komen om prijsafspraken te maken”[slide], daarvoor waarschuwt Daan Sperling, bestuursvoorzitter van het Rotterdamse bouwbedrijf TBI in gesprek met FD.nl. Sperling benadrukt dat hij geen enkel signaal heeft dat bouwers zich ook daadwerkelijk schuldig maken aan kartelvorming.

De bouwsector gaat al zes jaar gebukt onder de economische crisis. Bouwbedrijven hebben flinterdunne marges en duiken bij relatief kleine tegenvallers al in het rood. “Dat is onze grootste zorg. De marges zijn zo dun dat we amper tegenvallers kunnen compenseren”, zegt Sperling.

Onaanvaardbare risico’s
Sperling onderschrijft de kritiek van VolkerWessels dat bouwbedrijven onaanvaardbare risico’s nemen bij het inschrijven op grote projecten. Financieel bestuurder Jan van Rooijen verklaart: “Er worden meer risico’s geaccepteerd. Vooral de aanbestedingsmarkt wordt gekenmerkt door overcapaciteit”.

Bouwfraude
Sinds de bouwfraude in 2002 ligt het maken van prijsafspraken erg gevoelig. De overheid is destijds voor honderden miljoenen opgelicht. Zo’n 1300 bouwbedrijven kregen een boete.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link