Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Markt kan onderhoud Groene Draeck goedkoper uitvoeren

De markt kan het onderhoud van de Groene Draeck, het zeiljacht van prinses Beatrix, aanzienlijk goedkoper uitvoeren met een hogere kwaliteit dan de marine. Dit verschil van 8.000 euro per jaar weegt volgens Premier Rutte echter niet op tegen de meerkosten van Europees aanbesteden.

Vorig jaar ontstond er in de Tweede Kamer ophef over de kosten van het schip. De kosten zouden voor de komende jaren uitkomen op 95.000 euro per jaar, terwijl dit voorheen nog 51.000 euro was. De meerderheid van de Kamer vond dit bedrag te hoog en vroeg middels de motie Van der Burg om een second opinion. Hieruit moest blijken of een commercieel bedrijf het onderhoud niet beter kan overnemen.

40.000 euro goedkoper
Uit de second opinion blijkt dat het onderhoud voor de komende vijf jaar ruim 40.000 euro goedkoper kan als een marktpartij het uitvoert. Het jaarlijkse budget van Defensie is 95.000 euro. Over een periode van vijf jaar betekent dit een totaalbudget van 475.000 euro. De second opinion komt echter uit op een totaalbedrag van 434.000 euro.

Kwaliteit
Naast de kostenbesparing kan een marktpartij het werk waarschijnlijk ook beter uitvoeren. Het Marine Instandhoudingsbedrijf is zich door de jaren heen namelijk gaan richten op schepen van staal en polyester. Het vermogen om de Groene Draeck effectief en efficiënt te onderhouden is daardoor afgenomen. Hierdoor is een onderhoudsachterstand ontstaan, zijn er meer kosten, is het uurtarief hoger en worden er meer uren besteed aan het onderhoud.

Aanbesteding besparen
De waarschuwingen die blijken uit het onderzoek legt Rutte naast zich neer. Hij wil echter wel invulling geven aan de motie Van der Burg en stelt daarom het jaarlijks onderhoudsbudget bij naar 87.000 euro. De premier handhaaft het onderhoud bij Defensie zolang Prinses Beatrix gebruikmaakt van de Groene Draeck. Hiermee worden de kosten van een aanbesteding bespaart en wordt de continuïteit van het onderhoud geborgd tegen een marktconforme prijs, aldus Rutte.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres