Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
10
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Moet nationaal Holocaust monument worden aanbesteed?

Moet nationaal Holocaust monument worden aanbesteed?

In Amsterdam is ophef ontstaan over de komst van een nationaal Holocaust monument. Het bouwwerk zal voor minstens 80% worden gefinancierd met gemeenschapsgeld. De Europese en Nederlandse richtlijnen stellen dat voor ontwerp en uitvoering van dit soort opdrachten aanbesteding verplicht is. Dat is nu niet gebeurd.

Het monument is ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind die het vervolgens op eigen initiatief heeft aangeboden aan het Nederlandse Auschwitz Comité. Het is de bedoeling dat het komt te staan op een smalle strook langs de Weesperstraat, waardoor een klein stadspark zou moeten verdwijnen. Mede hierdoor hebben meerdere burgerorganisaties en individuele burgers bezwaar gemaakt tegen de komst van het monument.

Ondemocratische procedure
In een door 54 personen ondertekende brief aan de NRC Handelsblad worden de bezwaren verduidelijkt. Zij stellen onder meer dat omwonenden helemaal geen inspraak hebben gehad bij de komst van het monument Bovendien zou het ontwerp van Libeskind de randvoorwaarden negeren die vooraf door de gemeente zijn opgesteld. De schrijvers concluderen dan ook dat wanneer de gemeente het voorstel accepteert zij zowel een zorgvuldige opdracht formulering als een verplichte aanbesteding omzeilt. De brief benadrukt voorts dat Amsterdammers slechts de ondemocratische procedure rond de totstandkoming van dit monument hekelen; het initiatief voor een nationaal holocaust monument zou door hen ondersteund worden.

Draagvlak
De briefschrijvers stellen nu dat de gemeente Amsterdam via een aanbestedingsadvocaat gesommeerd is om “aan de gehele wetgeving met betrekking tot nationale en Europese aanbesteding te houden. Juist de overheid zou deze wetgeving, die eerlijke mededinging en een transparant opdrachtgeverschap nastreeft, als eerste moeten propageren en naleven.” Dat zou de enige manier zijn om een goed en toekomstgericht ontwerp te verwezenlijken waar ook nog voldoende democratisch draagvlak voor is.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.