Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
12
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Monopoliepositie NS in gevaar

De monopoliepositie van NS op het landelijke intercitynetwerk komt steeds meer in gevaar. Naast dat NS mogelijk concurrentie moet dulden op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam, Rotterdam Breda en Brussel, krijgt NS waarschijnlijk ook te maken met concurrentie op de internationale verbinding Eindhoven – Düsseldorf. Dat meldt NRC.

Er heerste lang onzekerheid over de intercityverbinding van Eindhoven naar Düsseldorf. De benodigde miljoeneninvesteringen op het Duitse traject ontbraken, maar het Duitse ministerie van Verkeer heeft recent laten weten dat er alsnog 130 miljoen euro beschikbaar is voor de benodigde spoorverdubbeling tussen het Duitse Kaldenkrichen en Dülken.

Openbaar aanbesteden
Mede daarom wil de provincie Limburg de internationale lijn openbaar aanbesteden. De intercityverbinding is door de benodigde miljoeneninvestering winstgevend en dus interessant genoeg om openbaar aan te besteden, aldus de stuurgroep onder voorzitterschap van het Nederlandse ministerie, die de aanbesteding voorbereidt.

Monopoliepositie NS
NS kan en wil de concessie niet mislopen. De monopoliepositie van het vervoersbedrijf wordt op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda al aangetast. Daar is NS al gewaarschuwd dat het de vervoersprestaties moet verbeteren, omdat er anders private partijen mogen meedingen. Daarom wil NS zo snel mogelijk beginnen met de rechtstreekse verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf. Om dat te kunnen realiseren, moet de capaciteit van station Eindhoven worden uitgebreid.

Uitbreiding Eindhoven
Over deze uitbreiding moet volgende maand overeenstemming komen met de staatsecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven. Dit zal besproken worden tijdens het overleg over investeringen van het ministerie in het spoor, het zogenoemde MIRT-overleg. De provincies Limburg en Brabant werken daarbij samen om die investeringen van het ministerie door te laten gaan.

 

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.