Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nieuwe aanbesteding huisbankier Rijk

Minister van Financiën Wopke Hoekstra gaat het betalingsverkeer van het Rijk opnieuw aanbesteden. Aanleiding daarvoor is de witwasaffaire bij ING, dat nu als huisbankier voor de Nederlandse overheid optreed. Het is goed mogelijk dat de bank ook de nieuwe aanbesteding wint, maar het krijgt dan wel met strengere regels te maken.

Hoekstra wil volgens het Financieel Dagblad (FD) een beroep doen op een EU-regel die stelt dat inschrijvers geweerd mogen worden van een aanbesteding wanneer ze in de voorafgaande drie jaar “een ernstige beroepsfout hebben gemaakt, waardoor hun integriteit in twijfel kan worden getrokken.’ Om aan de aanbesteding mee te kunnen doen zal ING daardoor eerst moeten bewijzen dat het voldoende maatregelen genomen om haar bettrouwbaarheid aan te tonen.

Contract stopzetten
Hoekstra wil daarnaast dat het in de toekomst mogelijk wordt om bij schikkingen, zoals de ING die trof na haar witwasschandaal, het contract met de zich misdragende partij vroegtijdig stop te zetten. Dat is vooralsnog niet mogelijk, waardoor ING vooralsnog bijvoorbeeld huisbankier blijft van de Belastingdienst en ook het buitenlandse betalingsverkeer van het ministerie van Buitenlandse Zaken mag blijven uitvoeren. Die contracten lopen tot respectievelijk 2022 en 2021. Met het Rijk was een contract tot 1 mei 2020 getekend, met de mogelijkheid om het stilzwijgend twee keer met twee jaar te verlengen. Normaal gesproken had het Rijk daar voor gekozen, stelt het FD, maar de ophef rond de witwasaffaire bracht daar verandering in.

Strenge eisen
Tegelijkertijd is het de vraag welke bank zomaar ING als huisbankier kan vervangen. Hoekstra benadrukt dat integriteit en betrouwbaarheid niet de enige criteria zijn die zullen worden gehanteerd bij de keuze. De huisbankier moet onder meer een “solide betaalinfrastructuur” hebben om de ruim 40 miljoen transacties van het Rijk aan te kunnen. Daarnaast spelen ook duurzaamheid, innovatie en informatiebeveiliging een rol. Hoekstra waarschuwt dan ook dat er niet veel banken zijn die aan deze eisen kunnen voldoen. Het zou dus zomaar kunnen dat ING uiteindelijk wederom wint.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link