Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
03
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Nieuwe aanbesteding wapens Belgische politie

De Belgische politie wil nieuwe, zware wapens kopen, omdat de huidige wapens te oud zijn. De aanbestedingsprocedure van de nieuwe wapens zou nog zo’n drie jaar duren en de politie wil niet zo lang wachten. Daarom worden de wapens op een andere manier aanbesteed. Dit meldt De Tijd.

De huidige wapens zijn oud en de munitie is niet krachtig genoeg. De nieuwe wapens zullen langere halfautomatische wapens worden, die niet op de nam van een individuele politieman maar op de naam van een politie-eenheid staan. Alleen al voor de eenheden van de federale politie moeten meer dan 4.400 nieuwe, zware wapens worden ingekocht. Dit zal ongeveer 12 miljoen euro kosten.

Drie jaar
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon beloofde in oktober vorig jaar om te beginnen met een aanbesteding voor nieuwe, zware wapens. De lokale politiekorpsen konden zich aansluiten bij de centrale inkoop door de federale politie. De aanbesteding via de federale politie blijkt nog drie jaar te duren en de politie wil niet zo lang op de nieuwe wapens wachten.

Andere manier
Nico Paelinck, vicevoorzitter van de Vaste Commissie en korpschef van de zone Westkust, is daarom voor de inkoop van de wapens een andere weg ingeslagen. Hij wil namelijk niet wachten op de ‘federale, administratieve rompslomp.’ Als de aanbesteding via de normale weg gaat, moet alles eerst de inspectie van Financiën passeren en dat duurt te lang. Daarom heeft Paelinck samen met de lokale politiezone Westkust het bestek voor deze Europese aanbesteding opgesteld. De aanbesteding verloopt dan niet meer via de federale politie, maar via de politiezone zelf. Andere politiezones kunnen zich bij Paelinck aansluiten. Paelinck hoopt dat de aanbesteding zo sneller verloopt.

Simpele procedure
De federale politie kan zich wel aansluiten bij de aanbesteding van Paelinck, maar zal alleen technische ondersteuning leveren voor de selectie van de wapens en de munitie. De lokale politiezone zal de administratieve procedure regelen. Paelinck zegt dat hun procedure simpel is, het bestek moet alleen door de politieraad worden goedgekeurd.

Eind 2018
De federale politie wil deze manier van aanbesteden wel vaker gebruiken. Ook minister Jambon heeft ingestemd met het ontwijken van de federale procedures. Hij verwacht dat de eerste levering eind 2018 op deze manier kan worden uitgevoerd.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.