Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
10
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Nog eens 35 gemeenten publiceren informatie kwetsbare kinderen

Nog eens 35 gemeenten hebben privacygevoelige informatie van kinderen in het speciaal onderwijs gepubliceerd. Ook dit gebeurde tijdens verschillende aanbestedingen voor speciaal leerlingenvervoer. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens hadden de gemeenten zorgvuldiger moeten omgaan met de gevoelige informatie. Dat meldt RTL Nieuws.

Vorige maand melde RTL Nieuws al dat 21 gemeenten de gegevens van kwetsbare kinderen hadden gepubliceerd. Toen ging het voornamelijk om nog lopende aanbestedingen. Nu blijkt dat hetzelfde gebeurd is in afgeronde aanbestedingen van de afgelopen vijf jaar, die recent nog openbaar stonden op TenderNed. Het gaat hier om informatie over zeker 4.100 kinderen.

Huisadressen en schoolgegevens
In de meeste gevallen gaat het om huisadressen en schoolgegevens van kinderen in het speciaal onderwijs. Dit zijn ook de gegevens die taxidiensten gebruiken om te berekenen hoeveel tijd ze kwijt zijn bij het leerlingenvervoer. Maar omdat deze gegevens direct over een persoon gaan, zegt de Autoriteit persoonsgegevens dat de gemeenten de gegevens hadden moeten anonimiseren.

Geheim
Sommige gemeenten hebben meer dan huisadressen en schoolgegevens verspreid. Zo zijn soms ook de namen en medische gegevens van kinderen te lezen. Ook was de notitie ‘Let op: adres is geheim!’ bij een van de adressen jarenlang voor iedereen te zien.

Informatie verwijderd
De betrokken gemeenten hebben, elk afzonderlijk, laten weten dat ze het betreuren dat de privacygevoelige informatie op straat is belandt. Inmiddels hebben de meeste gemeenten de ouders over het datalek geïnformeerd. Alle privacygevoelige gegevens zijn verwijderd en bij de Autoriteit Persoonsgegevens is hier ook een melding van gemaakt.

35 gemeenten
Een aantal van de 35 gemeenten die hierbij betrokken waren, zijn: Bergen, Delft, Den Haag, Eindhoven, Gouda, Haarlem, Lelystad, Rijswijk, Schiedam, Vlaardingen en Waddinxveen.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Reacties:

  • Saskia | 19-10-2017 om 09:00

    En aanbestedingsnieuws.nl meldde het nog 2 maanden eerder. En die meldde het ook meteen aan de Autoriteit Persoonsgegevens. En toen “lekten”die het naar RTL Nieuws. En toen ?

  • S. Domein | 23-05-2018 om 11:51

    Ruim voordat dit nieuws werd is in de gemeente Culemborg een wethouder, een ambtenaar, twee gemeenteraadsleden en een vervoerder hierover geïnformeerd. Een ouder verzocht tevergeefs om de betreffende bijlage te verwijderen.

    De betreffende openbare downladbare bijlage is na alle publiciteit ‘verwijderd’. De nota van inlichtingen geeft -in combinatie met de leerlingenlijst- nog steeds (bijzondere) persoonsgegevens prijs. Blijkbaar wordt er alleen met privacy rekening gehouden bij dreiging tot boetes of aandacht voor de gemeente in het RTL nieuws. Niet om de privacy van een kind te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.