Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

"Nog veel te verbeteren aan overheidsinkoop"

“Er zijn nog steeds veel overheden met een weinig effectieve inkoopfunctie, ” aldus Geert Geertsema, oprichter en eigenaar van Conducto. [slide]Het fullservice inkoopadviesbureau is er om overheidsinkopers te helpen beter te kunnen presteren. Dat gebeurt onder meer met een opleidingsinstituut voor inkopers met praktijkgerichte cursussen en trainingen. “Van oudsher zijn we een bureau die interimmers en inkoopadviseurs levert, maar inmiddels bemiddelen we ook inkopers voor vaste vacatures.” Geertsema kent de publieke sector als geen ander en werkt vanuit een persoonlijke passie. “Er is nog zoveel te verbeteren op het gebied van overheidsinkoop. Met mijn bedrijf wil ik een bijdrage leveren. Dat maakt het uitdagend voor ons. Als het een geplaveide weg is verlies ik mijn interesse. In de kern wil ik creëren en in de overheidsinkoop is er nog een hoop te bouwen.”

Wat gaat er volgens Geertsema nog niet goed in de wereld van aanbestedingen? “Overheidsinkopers worden nog niet altijd serieus genomen. Zo zijn er diverse organisaties die nauwelijks inkopers hebben. Een scholengemeenschap geeft bijvoorbeeld 40 miljoen per jaar uit. Deze organisatie heeft precies een ‘0,5 fte inkoper.’ Hoe wil je dan waarde toevoegen? Het is zeker bij lagere overheden sterk afhankelijk van het niveau van de inkoper hoe goed de inkoopfunctie is. Als een goede inkoper elders gaat werken dan zakt de inkoopfunctie vaak weer in elkaar. En kan de opvolger weer opnieuw beginnen. Kortom: er ligt nog weleens geen goede basis.”

PublicSoft
“Om de positie van de overheidsinkoper te versterken hebben we met Conducto geïnvesteerd in het ontwikkelen van spendmanagement applicatie PublicSoft. Sturen, plannen en meten van inkoopactiviteiten aan de hand van zuivere spenddata gebeurt nog zelden. Terwijl dat de basis is van een effectieve inkoopfunctie. We hebben de software gemaakt om het fundament voor de inkoopfunctie neer te zetten. Zodat de overheidsinkoper pro-actiever kan werken, de juiste dingen doet en een professionelere gesprekspartner is binnen de organisatie” aldus Geertsema.

Meer aandacht en bewustzijn
Conducto heeft het razend druk in de publieke sector. “We hebben steeds meer studenten en bieden meer opleidingen, cursussen en trainingen. Er wordt dus gelukkig meer bewustzijn gecreëerd binnen de overheidsinkoop. We hebben drie register post-hbo opleidingen met al meer dan 400 afgestudeerden. Zes keer per jaar start er een klas. Uit alle hoeken en gaten investeren inkopers in zichzelf. Dat vind ik bemoedigend en inspirerend. Ze halen niet alleen kennis, maar ze gaan echt aan de bak om zich te verbeteren.”

Relatiemanager
Voor de overheidsinkoper is het belangrijk om in zich zelf te blijven investeren. “Je krijgt als aanbesteder om de haverklap te maken met nieuwe regels over aanbestedingen. Inkopers moeten van organisaties rechtmatig en doelmatig goed zijn. Daarnaast wordt ook nog van je gevraagd om relatiemanager te worden. Je moet er kunnen zijn voor de interne klant en de leveranciers. De inkoper moet daarnaast waarde toevoegen op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Er wordt dus veel van hen gevraagd.”

Building relationships
Conducto is er voor de alleskunner die de inkoper in de publieke sector vandaag de dag moet zijn. “Wij hebben de training Adviesvaardigheden voor Inkopers ontwikkeld. Op maat gemaakt voor overheidsinkopers. Om je te ontwikkelen van inkoopexpert naar inkoopadviseur. Aan de hand van praktijkcasussen uit verschillende fasen van een aanbestedingstraject. De training beslaat de drie kernwaarden van goed adviseurschap: ‘building relationship’, ‘showing expertise’ en ‘shape the cooperation’.”

Cruciaal
Uiteindelijk zal de training van Conducto je volgens Geertsema geen windeieren leggen. “Je bent je bewuster van jouw rol als adviseur. Je herkent meer situaties die cruciaal zijn in jouw contact met de interne klant en je hebt handvatten om jouw positie te beïnvloeden. Je herkent weerstand en wordt rolvaster. Kortom: met deze training verstevig je de positie van de overheidsinkoper. Dat is uiteindelijk ook het doel van Conducto.”

Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van de samenwerking tussen AanbestedingsCafe.nl en Conducto.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (2)

aanbestedingscafe gebruiker 25 maart 2015 10:01 uur

Klopt als een (school) bus.

aanbestedingscafe gebruiker 24 maart 2015 13:07 uur

Helemaal mee eens: gewoon begneinn! Met praten alleen kom je immers niet veel verder. Sommige bedrijven hebben echter wat moeite met dat begneinn: ze weten niet waar ze moeten begneinn. Zij hebben behoefte aan richting – handvatten om zich aan vast te houden. Er bestaan al veel van die handvatten: bijvoorbeeld via NEVI, maar ook MVO Nederland. Bij de consultatie waarop NEN haar stem baseerde waren ook veel bedrijven (en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven) aanwezig. Zij gaven met name aan behoefte te hebben aan internationaal erkende handvatten. Als dit bedrijven blijkbaar verder helpt in hun verduurzaming, moeten we dit zeker aangrijpen!Voor mij is het waardevol om de ‘consultatie’ nu wat breder te trekken door op deze manier te vragen wat mensen ervan vinden. Mocht ISO besluiten de richtlijn gaan ontwikkelen, weten we tenminste hoe Nederlandse bedrijven en partijen er tegenover staan. Als MVO Nederland dan met NEN meepraat over de richtlijn, is in elk geval duidelijk dat de richtlijn boven alles zo praktisch mogelijk handelingsperspectief moet bieden. Via de site van NEN is overigens te volgen of ISO de richtlijn inderdaad wil gaan ontwikkelen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link