Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
01
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

OM eist drie jaar tegen 'oliemannetje' Defensie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie jaar gevangenisstraf geëist tegen het 'oliemannetje' van Defensie, de 65-jarige Jacques H. Hij was voormalig wagenparkbeheerder van het ministerie van Defensie en is een van de hoofdverdachte in een omvangrijk proces over corruptie bij de aanbesteding van voertuigen voor Defensie en de politie. Dat meldt het AD.

Zo zou H. zich tien jaar lang hebben laten omkopen door de autobranche om gevoelige informatie over defensieaankopen te delen. Volgens een interne commissie was de band van H. met de autoverkopers zo langdurig en innig dat er sprake was van belangenverstrengeling. Door deze banden en omkopingen zouden importeurs van Volkswagen (Pon), Renault en Peugeot invloed hebben verworven bij de aanbestedingen voor 13.000 politie-auto's en 1.600 auto's voor Defensie. 

Snoepreisjes
H. heeft in tien jaar tijd 25 reizen gemaakt. In totaal kostte deze trips rond de 100.000 euro. De reizen, die ook wel snoepreisjes kunnen worden genoemd, werden gefinancierd door auto-importeur Pon, Peugeot en Renault om zo H., die bij hen bekend stond als dé automan van Defensie, te vriend te houden. Op deze manier hoopten ze orders binnen te halen.

Netwerkbijeenkomsten
Tijdens de zittingen heeft H. gezegd dat alles waar hij van beschuldigd is, uit zijn verband is gerukt. Zo waren de reizen niet voor zijn plezier, maar waren het netwerkbijeenkomsten die nodig waren om aan interne, speciale wensen te kunnen voldoen.

Schikkingen
Het onderzoek naar de corruptie tijdens de aanbesteding kwam op gang in 2011, na een anonieme brief van een klokkenluider. Naast H. staan er nog vijf ambtenaren en vijf medewerkers uit de autobranche terecht. Tegen hen werd 40 uur werkstraf tot een jaar celstraf geëist.  Daarnaast schikte een aantal medewerkers uit de autobranche met justitie. Ook de importeurs Pon, Renault en Peugeot kwamen er met een schikking vanaf. 

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.